Gimnastică respiratorie în cazul infectării cu virusul SARS COV-19
Acest virus afectează persoanele în moduri diferite, majoritatea acestora dezvoltând doar o formă mai ușoară sau moderată a bolii, astfel încât recuperarea poate fii făcută fără spitalizare.
Simptomele cel mai des întâlnite:
- Febră;
- Dureri musculare;
- Redori articulare;
- Tuse;
- Diminuarea capacității pulmonare și a musculaturii respitatorii.
Exercițiile respiratorii cunoscute și ca gimnastică respiratorie, are ca scop restabilirea funcției diafragmului și de a crește capacitatea pulmonară, astfel construind abilitatea de a respira complet în timpul oricarei activități. De asemenea, exercițiile respiratorii pot fi benefice în a alunga stresul sau sentimentul de anxietate care apare în urma infecției cu virusul COVID-19.
În acest caz se propune un program de gimnastică respiratorie Covid 19 , care poate fi aplicat atât din perioada infectării cu virusul, cât și după. Programul de gimnastică respiratorie Covid 19 are la bază 12 ședințe și poate fi aplicat de 3 ori pe săptămână urmărind obiectivele principale:
- Reducerea simptomelor;
- Reducerea oboselii;
- Creșterea capacității de efort;
- Creșterea mobilității articulare și tonizare musculară.
Programul de gimnastică respiratorie Covid 19 crește treptat dificultatea exercițiilor, ședință cu ședintă, astfel încât este recomandat și în cazuri ușoare de infectare, cât și în cazuri moderate.
Contraindicații:
- Febra;
- Amețeli;
- Scurtarea respirației;
- Dificultăți grave de respirație în timpul odihnei;
- Palpitații sau dureri în piept;
Materiale necesare:
- Cărți;
- Prosop mare;
- Un perete disponibil;
- Pernă
Exerciții din ortostatism:
- Pe inspir se realizează extensia gâtului, iar pe expir se realizează flexia gâtului.
- Pe inspir se realizează rotația capului spre dreapta, în punctul maxim de rotație se menține respirația timp de 3s, apoi se expiră revenind la poziția initială.
- Pe inspir se realizează o rotație completă a capului în sensul acelor de ceasornic, apoi pe expir se realizează rotația în sens opus. Se realizează 15 repetări. Din ortostatism, pe inspir lung se ridică simultan ambele brațe deasupra capului, apoi pe expir se flectează trunchiul spre înainte, ducând brațul stâng la glezna dreaptă. Se realizează bilateral 12 repetări.
- Se realizează inspir pe nas cu pensarea ritmică a nărilor. Expirul se realizează pe gură. 20 repetări.
- Pe inspir lung se ridică simultan ambele brațe deasupra capului. Se menține respirația 2 secunde apoi pe expir lung se coboară brațele.
- Se inspiră adânc, apoi se expiră 3s, se menține respirația 3s, apoi se continuă expirul.
- La perete, călcâiele lipite de perete, bazinul basculat astfel încât să se lipească zona lombară de perete, abdomenul contractat, umerii rotiți înapoi, zona occipitală lipită de perete. Se realizează inspir 2s-expir 4s.
- Palmele deasupra capului, pe inspir se realizează flexia trunchiului, se revine la poziția inițială pe expir.
- Se inspiră pe nas 2 secunde, apoi poziționând buzele ca și cum am fluiera, se expiră ușor pe gură.
- Degetele plasate pe umeri. Se realizează rotiri ale brațelor în sensul acelor de ceasornic. Se inspiră în momentul in care coatele sunt sus, iar expirul se face când coatele sunt jos. 20 repetări.
- Plasat lateral față de un perete (se poate sprijinii cu mâna de perete). Se realizează o ușoară fandare. Se inspiră pe nas adânc flectând brațul deasupra capului, apoi se expiră lung, extinzând brațul. Se realizează bilateral.
- Plasat lateral față de un perete (se poate sprijinii cu mâna de perete). Dintr-o ușoară fandare, brațul flectat deasupra capului, pe inspir se realizează înclinarea laterală spre parte opusă mâinii, a trunchiului, se revine la poziția inițială, expirând lung pe gură.
- Palmele încrucișate la nivelul pieptului. Se realizează un inspir adânc urmat de un expir întrerupt (4 expirații), simultan cu rotirea trunchiului stânga-dreapta. Ulterior expirul va fi alcătuit din 6 expirații întrerupte.
Exerciții de gimnastică respiratorie Covid 19 din decubit dorsal:
- Cu genunchii flectați, tălpile pe sol. Se plasează palmele pe abdomen, se închide gura, plasându-se limba pe cerul gurii. Se inspiră pe nas, conducând aerul spre abdomen, unde sunt plasate palmele. Apoi se expiră ușor pe nas.
- Genunchii flectati, brațele deasupra capului, rotate extern, pe expir se atinge solul cu partea cubitală alternativ stânga dreapta apoi ambele.
- Genunchii flectați se realizează un inspir întrerupt în trei timpi, urmat de un expir normal.
- Genunchii flectati, se realizează un inspir adânc(5s), urmat de un expir pronunțând litera H.
- Genunchii flectati, se realizează un inspir adânc(5s), urmat de un expir pronunțând litera S.
- Plasam o carte la nivelul abdomenului. Se vor realiza respirații abdominale adânci, urmate de respirații mai rapide. 30 de repetări. Ulterior, se realizează 30 respirații toracale.
Exerciții din decubit lateral:
- Cu o pernă la baza toracelui, membrul inferior drept ușor flectat, membrul inferior stâng întins. Se realizează respirația abdominală. Se realizează bilateral.
- Membrele inferioare ușor flectate, se realizează un expir foarte rapid pronunțând litera ”f”.
- Membrele inferioare ușor flectate, se realizează se realizează un inspir profund, urmat de două expiruri rapide(primul mai scurtat, al doilea mai lung), cu pronunțarea literei ”o”.
- Cu o pernă în zona lombară. Pe inspir, se rotesște trunchiul spre înapoi simultan cu rotirea brațului întins (se urmărește cu privirea brațul). Pe expir, brațul revine înapoi, urmărind trunchiul care se rotește spre planul patului. Se realizează bilateral.
Din decubit ventral și patrupedie:
- Capul sprijinit pe antebrațe. Se închide gura, plasându-se limba pe cerul gurii. Se inspiră pe nas, conducându-se aerul spre abdomen, axându-se pe împingerea abdomenului pe planul mesei. Se realizează 20 repetări.
- Abdomenul pe o pernă. Se așează la baza toracelui o greutate, apoi se focusează pe respirația abdominală, împingând abdomenul spre sol. Se realizează 20 repetări.
- Pe inspir, se realizează arcuirea coloanei dorsale urmată de flexia coloanei dorsale pe expir. 20 de repetări.
- Pe expir se realizează abducția brațului urmată de o rotație toracală. Se realizează bilateral 30 de repetări.
Din așezat și poziția croitorului:
-
- Din așezat, cu măna dreaptă se acoperă nara stângă. Se realizează inspir adânc pe nara dreaptă urmat de expir timp de 4s. Se realizează bilateral 15 repetări. Se repetă ulterior cu expir de 6s.
- Din poziția croitorului palmele sunt sprijinite pe coapse și orientate spre tavan. Se începe prin a duce palma la nivelul abdomenului, se respiră abdominal(pacientul încearcă să despartă degetele mâinii cu ajutorul mișcăriilor abdominale). Inspir 3s-expir 5s.
- Din poziția croitorului, palmele sunt sprijinite pe coapse și orientate spre tavan. Pe inspir se realizează contracția abdomenului, iar pe expir relaxarea. Se alternează aceste două mișcări crescănd intensitatea pe parcurs. Se realizează în 3 runde: prima rundă 5 respirații, a doua rundă 10 de respirații, iar a 3 a rundă 10 de respirații executate cu un tempo mai rapid decât la primele doua.
-
- Din așezat, pe inspir se realizează flexia brațului drept, urmată de rotirea trunchiului spre înapoi, urmărind brațul cu privirea, iar pe expir se revine la pozia inițială, rotind trunchiul spre înainte.
- Din poziția croitorului, palmele sunt sprijinite pe coapse și orientate spre tavan. Se inspiră adânc pe nas, apoi se expiră lung pe gură, menținând gura deschisă, pronuntând silaba ”ha”.
- Din așezat, se plasează un prosop rulat la nivelul toracelui, mâinile sunt la ceafă. Pe expir se realizează extensia zonei toracale. Se revine la poziția inițială, inspirând.
- Din așezat, se plasează o palma pe torace și cealaltă pe abdomen. Se inspiră pe nas timp de 2 secunde, conducând aerul spre abdomen. Se expiră pe gură timp de 4-5 secunde.
- Din așezat, palmele plasate la nivelul coastelor. Se inspiră adânc pe nas, apoi se expiră treptat aplicând o presiune progresivă asupra coastelor. La inspir presiunea scade.
- Din poziția croitorului, în prima parte se inspiră, conducând aerul spre zona abdominală, apoi se expiră total contractând abdomenul. Se repetă de 5 ori. În a a doua parte, conduce aerul spre partea toracală, inspirând adânc, urmărindu-se mișcarea cutiei toracice. Se expiră total, apoi se realizează de 5 ori. Iar în final, se conduce aerul spre partea superioară a toracelui și gât. Se expiră și se realizează tot de 5 ori. La finalul celor 3 părți, se cere pacientului să lege aceste părți între ele, inspirând, conduce aerul din partea superioară a toracelui, torace inferior,abdomen, apoi expirând în sens invers. Se cere o deosebită atenție la traseul aerului pe tot parcursul respirației.