Sistemul nervos procesul de imbatranire – Boala Parkinson
Sistemul nervos este un sistem de comunicare foarte complex, care poate trimite și primi simultan un nivel mare de informații. Cel mai evident aspect al îmbătrânirii neuronale este reprezentat de acumularea de lipofuscină în neuroni. Cu toate acestea, sistemul nervos este vulnerabil în fața unor afecțiuni sau leziuni, precum:
- Degenerarea celulei nervoase poate duce la apariția bolii Alzheimer, boala Huntington sau boala Parkinson.
- Inflamarea oligodendrocitelor determină apariția sclerozei multiple.
- Infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme care afectează creierul și măduva spinării determină meningită sau encefalită.
- Întreruperea sau reducerea semnificativă a fluxului sangvin la nivelul creierului poate provoca accidentul vascular cerebral.
- Prezența leziunilor sau a formațiunilor tumorale determină leziuni structurale ale creierului sau ale maduvei spinării.
Ce este boala Parkinson?
Boala Parkinson este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescența neuronilor care produc dopamina (substanta neurotransmitatoare, responsabila cu capacitatea organismului de a-și controla miscările), nivelul acestuia din creier scăzând cu circa 20% fată de valorile normale.
Simptome principale:
- Bradikinezia (reducerea mișcărilor, mișcări încetinite)
- Rigiditatea mușchilor
- Tremor de repaus
- Limitarea amplitudinii mișcărilor (hipokinesia)
- Tulburările reflexelor de îndreptare a posturii
Simptome asociate:
- Hiperhidroză accentuată
- Simțul redus al mirosului
- Pierderea determinării/lipsa motivației
- Tristețe/depresie
- Tulburări ale somnului
- Dureri, de ex. ale umerilor, picioarelor, spatelui
Boala Parkinson este o boală progresivă, la care impactul lipsei de dopamină din creier poate fi atenuat prin medicamente. Terapia modernă a demonstrat că mulţi dintre cei afectaţi pot duce mulţi ani o viață independentă şi împlinită.
Activitatea fizică, stimulii mentali şi menţinerea contactelor sociale îmbunătăţesc premisele de a depăși urmările bolii.