Tratament pinteni calcaneeni
Ce sunt pintenii calcaneeni?
Pintenii calcaneeni reprezintă „depozite de calciu” care produc o deformare la nivelul tuberozitatii calcaneului fiind o afecțiune comună si dureroasă.
Ei sunt foarte dureroși și foarte des sunt asociați cu fasceita plantară (inflamatia fasciei care unește calcaneul de partea anterioară a piciorului, fiind cea care ne dă și ne menține bolta plantară).
Durerea este în strânsă relație cu dimensiunea pintenului, fiind dată de nivelul de compresie a nervului calcanean inferior, cu inflamația pintenului, cu subțierea stratului de grăsime care înconjoară călcâiul și fasciita plantară.
Care sunt cauzele?
În situația în care organismul este supus unei agresiuni sau unei tensiuni de natură fizică, ca măsură de precauție, corpul tinde să reacționeze, astfel la nivelul calcaneului ligamentele dacă sunt tensionate pot tracționa călcâiul. Prin urmare apare fenomenul de reparatie osoasa, ce poate duce la formarea unui osteofit pe fața plantară a călcâiului.
Cauzele apariției sunt multiple, cum ar fi:
- Depozitele de calciu iritarea fasciei plantare în mod repetitiv;
- Obezitatea
- Joggingul pe suprafețe dure
- Încălțăminte neadecvată
Cum se manifestă pinteni calcaneeni?
Durerea este resimțită în special atunci cand sprijinul se mută exclusiv pe piciorul respectiv. Nu pintenul este cel care genereaza durere, aceasta fiind rezultatul compresiei pe care pintenul o exercita asupra unui nerv situat sub el.
Cele mai comune simptome sunt:
- durerea în zona călcâiului
- majoritatea pacienților descriu o durere comparabilă cu înțepătura unui cuțit în călcâi, în momentul ridicării în picioare mai ales dimineața sau când pacientul își reia activitatea după o perioadă mai lungă de timp.
Există și posibilitatea ca foarte mulți dintre pacienții cu pinteni osos să nu aibă niciodată dureri din cauza acestei afecțiuni, dar se poate ajunge și la deteriorarea țesuturilor și dureri severe.
Cum diagnosticam pinteni calcaneeni?
Pentru ca medicul să poată stabili corect diagnosticul, este nevoie de o evaluare a pacientului, printr-o anamneză, o evaluare funcțională cât și de un examen radiologic sau ecografic.
Cum tratăm pinteni calcaneeni?
Fiecărui pacient i se aplică un tratament individualizat în funcție de cauza acestei afecțiuni.
În general 90% dintre pacienți răspund la tratamentul clasic cum ar fi:
- fizioterapie: Shock-wave, ultrasunete, laser, curenți TENS, magnetoterapie etc.;
- kinetoterapie: mobilizări pasive, pasivo-active, active, stretching, kinesiotaping etc.;
- medicamente antiinflamatorii în perioadele dureroase;
- infiltrații cu corticosteroizi (efectuate de medicul specialist ortoped/reumatolog);
- efectuarea unei plantograme digitale și purtarea de suporți plantari (individuali după forma tălpii fiecăruia dintre noi);
- diferite tipuri de orteze din silicon pentru a reduce șocul calcanean.
Tratament chirurgical se impune doar în cazul în care nu avem rezultate cu tratamentul clasic, minim un an de zile, el fiind tot mai controversat datorită existenței a peste 30 de cauze care pot duce la acest diagnostic, mai ales în diferite malformații ale piciorului.
Diagnosticul clinic furnizat de către medicul ortoped, confirmat radioimagistic stă la baza începerii planului de recuperare.