Tratament durerea de umar
Ce este durerea de umăr?
Durerea de umăr este una dintre cele mai frecvente dureri. Articulatia umarului se formează în locul în care humerusul (osul superior al brațului) se potriveste in scapula, ca o minge intr-o cavitate, acest lucru făcând ca umărul să fie cea mai mobila articulatie din tot corpul, având 3 axe de mișcare.
Mobilitatea de la nivelul umărului are însă riscurile ei și anume, aceasta poate duce uneori la apariția problemelor de tipul instabilității, compresiei tendoanelor si a muschilor, toate avand ca rezultat durerea. Durerea se poate simți numai atunci cand umărul este mobilizat, sau tot timpul, chiar și în repaus. Totodată aceasta poate sa fie permanentă, poate să apară doar în anumite momente sau în timpul realizării anumitor mișcări și necesită un diagnostic corect și tratament medical.
Care sunt cauzele?
Există numeroase cauze care pot duce la apariția durerii de umăr precum:
- Leziune de coafa rotatorilor
- Tendinită calcifiantă
- Umăr înghețat (capsulita adezivă)
- Artoza
- Bursita
- Sindromul de impingement
- Fractura (care poate implica clavicula, humerus sau omoplatul)
- Compresia unui nerv
- Leziuni la nivelul coloanei
Totodată există și anumiți factori de risc care duc la apariția durerii:
- Umărul poate fi lezat de efortul fizic depus prin muncă manuală
- Poziția incorectă a umerilor
- Traumatismele
- Practicarea sporturilor
- Efectuarea anumitor mișcări care suprasolicită articulația
- Anumite boli care pot face ca durerea să iradiază către umăr
Cum se manifestă?
Durerea de umăr este catalogata în funcție de cauza acesteia, astfel putem avea următoarele simptome:
- durere adanca în articulatia umarului, în spate sau în partea din fata a umarului si partea superioară a brațului. Uneori durerea din umar poate fi descrisă ca o “durere prinsa”;
- durerea apare în momentul mobilizării umărului;
- slăbiciune a umărului / brațului superior, în funcție de situație, poate exista o senzatie de alunecare și revenire a articulatiei în soclul articulației, sau ovarul poate fi complet dislocat;
- senzații de înțepături (furnicaturi) și dureri cu arsuri, aceasta este mai probabil sa fie asociată cu compresia unui nerv decât cu articulatia umarului în sine;
- durere acută
- lipsă de mobilitate.
Cum diagnostificăm durerea de umar?
Pentru stabilirea diagnosticului este nevoie de o evaluare amănunțită realizată de către un medic specialist. Acesta va face o anamneza pacientului, urmată de o evaluare funcțională și o examinare imagistică.
Din anamneză medicul își face o idee despre posibilele cauze ale durerii, evaluarea funcțională se face în mod sistematic începând cu inspecția vizuală urmată de palpare și mobilizări, mai apoi se aplică o testare neurologica și în final testele speciale. Toate aspectele examinării se compară pentru a ajuta în a determina dacă exista o anomalie și de ce este cauzată.
Examinarea imagistică se poate realiza prin diferite metode, precum:
- Radiografia – oferă imagini ale oaselor si articulatiilor. Acestea pot prezenta orice modificări cauzate de artrita in articulatia umarului sau fracturi, cu toate acestea, razele X nu arată modificările sau problemele ale tesuturilor moi.
- Ecografia – Ecografiile sunt folosite în mod tipic pentru a investiga tendonul mansetei rotatorilor, pentru a depista inflamatia sau rupturile. Deși poate fi un instrument util și poate oferi indicii pentru a identifica sursa durerii, diagnosticul nu poate fi confirmat, trebuie sa fie prezenta și o radiografie pentru asta. Ambele vor oferi informații mai complete despre starea articulatiilor si a tendoanelor.
- CT si RMN – Testele de tomografie computerizata (CT) si de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) nu sunt, de obicei, primul test utilizat pentru a investiga durerea la umăr. Acestea pot fi utilizate atunci cand este suspectată o fractură sau un accident. Aceste scanari vor ajuta la determinarea gradului de vatamare si daca este necesara o evaluare și tratament suplimentar de către un chirurg.
- Un alt test care se efectuează frecvent este artrografia. Aceasta implica utilizarea colorantului combinat cu raze X. Colorantul este injectat în umăr pentru o mai buna vedere a articulatiei, si a muschilor si tendoanelor adiacente.
Cum tratăm durerea de umar?
În cazul durerii de umăr tratamentul se aplică individualizat în funcție de cauza acesteia.
Kinetoterapia în reabilitarea umărului se axează pe doua aspecte: mobilitate și forță. Fără mobilitate de mișcare umărul va fi foarte limitat, astfel că obiectivul este de a funcționa cât mai optim fără durere. Totodată este important să se întărească mușchii din jurul articulației umărului pentru o mai bună stabilitate.
De asemenea prin diferite tehnici de kinetoterapie se urmărește:
- Diminuarea durerii
- Corectarea posturii greșite
- Dezvoltarea tonusului muscular
- Ameliorarea supletii țesutului subcutanat și a tegumentelor afectate
- Îmbunătățirea circulației
- Îmbunătățirea mobilității
Exercițiile sunt unele specifice, precum: mobilizările pasive, activo – pasive, active, active cu rezistență, exerciții pentru stabilitatea umarului si creșterea forței musculare, automiscare pendular, contractii izometrice și posturari.
Fizioterapia
Tratamentele de fizioterapie vor avea ca scop reducerea durerii si inflamatiei prezente, prin utilizarea electroterapie, ultrasunetelor sau stimularea nervoasa electrica transcutanata, laseroterapii.
Totodată se pot aplica terapia cu ventuze, tratamentele cu gheață și o serie de tehnici manuale, precum și masajul.