Alimentele benefice in problemele osteo-articulare
Anul 2020 a reprezentat anul repaus-ului, care a avut consecinte nefaste pentru multi dintre noi. Statul la biroul de acasa, sedentarismul si kilogramele in plus, sunt cateva dintre cauzele aparitiei tulburarilor osteoarticulare. Afectiuniile osoase pot fi de etiologie inflamatorie sau mecánica.
Sedentarismul provoacă fibroză sau atrofierea unor întregi grupe musculare, iar lipsa funcţionalităţii muşchilor are implicaţii la nivelul articulaţiilor şi aşa apare artroza. Și aceasta, la rândul ei, atrage imobilitate din cauza durerii și avem un cerc vicios.
In consecinta ,lipsa mișcării duce la declanşarea întregului proces degenerativ.
Pe langa consultul medicului specialist, tratamentul pe care il propune, si exercitiul fizic, este recomandat sa asociem si remedii naturiste impreuna cu o alimentatie antiinflamatorie adaptata stilului de viata al fiecaruia, bogata in vitamine si minerale, avand un rol foarte important in a prevenii sau a remedia deteriorarile structurii osoase si musculare.
Conform mai multor studii , o dată la şapte ani îşi încheie procesul de regenerare cam toate celulele corpului, adică din şapte în şapte ani suntem alţi oameni!
Acest proces poate dura mai mult din cauza toxinelor acumulate, care frânează regenerarea celulară. Putem stimula natural acest proces printr-o alimentaţie si hidratare adecvată .
CU CE SE HRANESTE SISTEMUL OSOS SI MUSCULAR ?
APA
Proportia de apa din organism variaza dupa varsta: de la peste 97 % la embrionul de 7 zile, scazand treptat la 80 % la nou-nascut, 60-65 % la adult si 50-55 % la varstnic.
Daca ne referim la sistemul locomotor, apa reprezinta aprox. 22% din tesutul osos, aprox. 55 % tesut cartilaginos , 75 %muschi striat .
Pentru a mentine corpul hidratat si in conditii optime de sanatate, avem nevoie de apa cu proprietati alcalinizante, micro-structurata cu minerale, imbogatita cu hidrogen, astfel incat sa ajunga in profunzimea celulei, indeplinind numeroase functii precum :
- Neutralizarea radicalilor liberi, raspunzatori pentru imbatranirea organismului si a peste 90% din boli ;
- Previne degradarea celulelor ;
- Efect antiinflamator ;
- Protejeaza ADN-ul si impiedica dezvoltarea anormala a celulelor.
- Reduce inflamația
- Atenuează durerile musculare și articulare
- Crește performanțele sportive
MINERALELE
Ce nu stiai despre folosirea mineralelor si a vitaminelor in sanatatea oaselor si probleme osteo articulare
CALCIU
Este bine cunoscut faptul că unul dintre elementele structurale fundamentale ale oaselor și dinților este calciul. Surse bune de calciu le regasim in urmatoarele alimente:lactate,sardine, nuci,caju,migdale,seminte de susan,morcov,smochine ,portocale,cereale. Cu toate acestea, în compoziția oaselor intră multe alte componente ,în afară de calciu, cum ar fi:
VITAMINA D– care ajuta la absorbtia calciului in organism. Desi stim ca vitamina D este sintetizata la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete, exista situatii cand nivelul acesteia in organism nu este satisfacator. Cele mai importante surse de vitamina D pentru cei care vor sa aiba oase sanatoase sunt: fructele de mare, pestele gras-somon, uleiul de peste si cerealele.
VITAMINA K
Vitamina K este necesara pentru a transforma proteinele vitale pentru construirea oaselor numite osteocalcine. Nivelul necorespunzator de vitamina K2 inhiba productia de osteocalcine si reduce calciul din tesutul osos. Acest lucru duce la reducerea masei osoase si matricea slabita a oaselor.
In momentul in care tesuturile moi (ex.articulatii) sunt lezate de stresul oxidativ, corpul raspunde printr-un proces inflamator. Acest proces rezulta in crearea depozitelor de calciu in tesuturile lezate. Se creaza o acumulare de placa in arteriole si cresteri degenerative in articulatii, iar vitamina k2 are potentialul de a inversa calcifierea arteriala .
O regasim in legumele cu frunze verzi, precum spanacul sau broccoli, in branza fermentata sau iaurt, natto fermentat din soia
VITAMINA D3+ K2 (MENAQUINONA)– pentru metabolizarea sanatoasa a calciului.
Cele 2 lucreaza impreuna pentru a creste o substanta numita proteina matricii GLA care protejeaza vasele de sange de calcificare (depozitarea cristalelor de calciu). Calciul depozitat pe vasele de sange este transportat in oase, datorita sinergiei create de d3+k2 .
MAGNEZIU– este mineralul care ajuta la formarea depozitelor de calciu in oase. Vitamina D şi magneziul sunt indispensabile pentru absorbţia calciului din alimentaţie şi fixarea sa la nivelul oaselor. Dacă acestea nu sunt disponibile, sistemul nostru locomotor nu poate funcționa corect. Pentru un aport optim de calciu in oase și articulații sănătoase, calciul trebuie administrat întotdeauna în combinație cu magneziu și vitamina D.
In alimentatie, surse importante de magneziu le gasim in: boabele cacao crude, legume cu frunze verzi, banane,smochine, etc.
BOR– are rol esential , la fel ca si vit. D si K , fixand calciu in oase. Sursa alimentara o reprezinta : stafidele,nucile , cruciferele. prunele uscate. Prunele uscate mai contin si cupru care ajuta la prevenirea osteoporozei.
FOSFORUL – are calitatea de a da duritate osului, insa in cantitati mari provoaca casarea oaselor. Raportul normal este de 4:1 fosfor-calciu. Se vor evita bauturile carbogazoase .
Vitamina C stimuleaza productia de celule care formeaza tesuturile osoase, fiind absolut necesara pentru intarirea sistemului osos. Efectul antioxidant al vitaminei C vindeca oasele deja deteriorate si ajuta la regenerare. Citricele, catina, rodia, patrunjelul, legumele cu frunze verzi, morcovii sunt printre campionii ingredientelor bogate in vitamina C
ZINCUL – ajuta la formarea celulelor măduvei si previne diminuarea densitatii osoase (previne osteoporoza). Introducerea intr-un regim alimentar de recuperare a alimentelor bogate in zinc poate grabi procesul de vindecare dupa o accidentare si va contribui la repararea si cresterea tesuturilor. Este bine sa ne luam zincul din alimente, iar suplimentele sa le folosim doar la recomandarea medicului. Aceasta pentru ca un exces de zinc poate cauza un decifit de cupru, important in mentinerea densitatii osoase. Asadar, vom avea resurse suficiente de zinc, daca introducem in meniul nostru ,intr.-un mod echilibrat carne rosie sau carne de pui, oua, legume si fructe proaspete, oleaginoase, peste si fructe de mare .
COLAGENUL
Din pacate, majoritatea oamenilor pierd colagen pentru ca tinde sa manance junk food, zaharuri, alimente procesate rafinate, care distrug colagenul .
Doi aminoacizi importanti in sintetizarea colagenului sunt: glicina si prolina. Vitamina C ajuta foarte mult la absorbtia colagenului, impreuna cu bromelaina (enzima din ananas).
Iata cateva alimente care sa ne ajute la sintetizarea colagenului pentru un corp sanatos:
- Supa de oase , reprezinta cea mai buna sursa de colagen (fie din oase cu maduva si cartilaje de vita, peste, porc sau pui fierband aprox. 16 -18 ore la foc mediu , pentru a se extrage proteinele din oase ). Cand il bem ,corpul transforma aminoacizii iarasi in colagen pentru a-l folosi in a forma celule,tesut conjunctiv. Se recomanda in cure de cate 2 pahare pe zi pe o perioada de 2-3 luni .
- Murele ,afinele si in general fructele de padure au niste pigmenti numiti antocianine, care ajuta la accelerarea absorbtiei de colagen in corp.
- Carnea de vita ( are toata gama de aminoacizii )
- ou – albusul contine aminoacizi esentiali care ajuta la formarea colagenului (glicina si prolina), iar galbenusul este bogat in acizi grasi esentiali,si vit.D care ajuta la mentinerea pielii, oaselor si muschiilor.
- somon , prin vitamina A pe care o contine se activeaza genele pentru absorbtia colagenului.
Un aport crescut de alimente bogate in calciu,magneziu, vitamina D si K, zinc, vitamina C,colagen si acizi grasi Omega 3 ne va ajuta sa avem oase mai puternice si sanatoase.