TRATAMENT SINDROMUL OBOSELII CRONICE
Sindromul oboselii cronice (SOC) provoacă o stare de oboseală persistentă și invalidantă sau stare de extenuare atât de severă, încât afectează viața de zi cu zi. Această stare nu dispare în urma odihnei sau somnului. Sindromul oboselii cronice mai poartă numele și de encefalopatie mialgică sau encefalomielită mialgică.
Sindromul oboselii cronice mai este denumit și oboseală cronică, sindromul oboselii postvitale sau sindromul de disfuncție imună.
Pe lângă senzația de epuizare, pot apărea și dureri musculare, dureri articulare, tulburări de somn sau de concentrare și migrene.
Factorii declansatorii a oboselii cronice care se suspectează că ar avea o contribuție sunt: o predispoziție moștenită genetic, infecțiile virale — cum ar fi mononucleoza sau legioneloza, epuizarea sau stresul psihic, depresia sau evenimente traumatizante precum moartea unei persoane apropiate, divorțul sau pierderea slujbei. În plus, se presupune că anumiți factori agravează afecțiunea, printre care se numără infecțiile bacteriene și virale recurente, lipsa sau excesul de activitate fizică, stresul, alimentația necorespunzătoare, izolarea socială și/sau frustrarea sau depresia, sau chiar poluarea.
Unele studii științifice sugerează că apariția oboselii cronice ar putea avea legătură cu afecțiunile sistemului imunitar sau endocrin.
Nu există analize specifice pentru depistarea oboselii cronice, astfel că diagnosticul este stabilit prin eliminarea unor afecțiuni care prezintă simptome similare, atunci când starea de oboseală persistă o perioadă mai îndelungată de șase luni. Simptomele sunt foarte variate, severe sau ușoare.
Tratamentul este mai degrabă asimptomatic: analgezice împotriva disconfortului sau durerilor la nivel muscular, antihistaminice împotriva alergiilor și somnifere pentru insomnie — care ar putea apărea ca o consecință a oboselii extreme.
Pacientii răspund pozitiv tratamentului prin masaj sedativ care, cu siguranță, are mai puține efecte secundare decât utilizarea pe termen lung a medicamentelor. Masajul sedativ relaxeaza muschii, acesta ducand la o detensionare generala a corpului si implicit la o relaxare a psihicului.
Dupa ce trece faza acuta de oboseala se recomanda un program de kinetoterapie personalizat cu exercitii usoare, bazandu-se mai mult pe exercitii de streching.
HC Kinetic va ofera servicii evaluare a sindromului oboselii cronice si tratament oboseala cronica prin kinetoterapie si osteopatie, incepand cu momentul evaluarii, proceduri de tratament pentru oboseala cronica cu ajutorul osteopatiei cat si monitorizare post tratament sau recomandari de tratament mixt pentru recuperare din afectiuni de oboseala cronica si imbunatatirea starii de sanatare prin proceduri alternative de kinetoterapie,fizioterapie.
Pentru o evaluare si tratament oboseala cronica va rugam sa faceti o programare
Ai o stare de oboseală persistenta?
Specialistii nostri te pot ajuta cu un tratament pentru oboseala cronica