Tratament leziuni ale tendonului bicepsului
Leziuni ale tendonului bicepsului
Mușchiul biceps este așezat pe fața anterioară a brațului. Mușchiul are două tendoane (ca și tendoanele proximale), printr-un tendon el se prinde pe promontoriul omoplatului (os coracoid), în timp ce al doilea tendon traversează articulaţia umărului pentru a se ataşa pe partea articulară (glena) a omoplatului. Acest al doilea tendon se numeşte lunga porţiune a bicepsului (capul lung). Ambele porțiuni, care unește, sunt continue într-o burtă alungită și se termină într-un tendon comun care este inserat în tuberozitatea radial bicipital (tendonul distal).
Tendoanele sunt benzi dure de țesuturi care leagă mușchii de oase și ne permit să ne mișcăm membrele.
Leziunile cel mai frecvente a tendoanelor bicepsului includ:
• Tendinita
• Ruptura tendonului
1. Tendinita
În ciuda faptului că tendoanele sunt foarte rezistente, dar dacă le suprasolicitați, acestea pot deveni sensibile și dureroase. Acesta este cauzată de micro rupturi la nivelul tendonului și se numește tendinita.
Tendinita poate apărea din cauza mișcării repetitive. De exemplu, jucătorii de baseball profesioniști, înotătorii, jucătorii de tenis și jucătorii de golf sunt expuși riscului de tendinită la umerului, brațului și a cotului. Tendinita poate apărea, de asemenea, din cauza unei încărcări bruște, grave la nivelul tendonului.
Se poate obține tendinită la umăr sau la cot. Este neobișnuit să intalnim tendinită în ambele locuri în același timp. În umăr, tendinita bicepsului poate apărea în același timp cu tendinita manșetei rotatorilor, deoarece face parte din complexul manșetei rotatorilor.
2. Ruptura tendonului
În cazurile de utilizare excesivă gravă sau constantă, un tendon poate pierde din forță și, în cele din urmă, se poate rupe. Un tendon se poate rupe, de asemenea, ca parte a unei leziuni, cum ar fi mișcarea sau răsucirea cotului sau umărului într-un mod incomod sau căderea cu brațul întins.
O ruptură a tendonului bicepsului se poate întâmpla și la umăr și la cot. O ruptură poate fi, de asemenea, completă sau parțială. O ruptură completă înseamnă că tendonul s-a rupt de pe os. La cot, tendonul bicepului se rupe cel mai adesea în timpul actului de ridicare a unui obiect greu (de exemplu, o canapea sau un frigider). La nivelul umarului rupturile apar aproape exclusiv în capul lung al bicepsului. Vestea bună este că, chiar și în cazul unei rupturi complete a tendonului lung, tendonul scurt vă poate permite să continuați să utilizați mușchiul biceps.
Simptome leziuni ale tendonului bicepsului
În cazul tendinitei bicepsului apare o durere de umăr în regiunea anterioară a articulației, în axilă sau pe fața anterioară a brațului. Mișcările de rotație a umărului accentuează această durere.
În cazul rupturii tendonului cel mai evident simptom va fi o durere bruscă și severă în partea superioară a brațului sau la cot, în funcție de locul în care este rănit tendonul. Este posibil să se audă un „pop” atunci când tendonul se rupe.
Alte semne pot fi:
• O vânătaie care apare pe brațul superior sau pe antebraț, lângă cot
• Un sentiment de slăbiciune în umăr sau cot
• Probleme la rotirea brațului
• Schimbarea conturului brațului
Tratament leziuni ale tendonului bicepsului
Deși tendinita bicepsului poate fi dureroasă, dacă este tratată din timp poate fi rezolvată complet. Gheața si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina sau ibuprofenul, vor ajuta la ameliorarea umflăturii și a durerii. Este necesară odihnirea umărului si evitarea ridicării greutățiilor.
Este recomandat un program personalizat de kinetoterapie pentru o recuperare mai rapidă a umărului sau a cotului.
La ruptura completă a tendonului nu se poate evita operația, după care este necesar aplicarea exercițiilor de mobilizare și exercițiilor de întărire, ca articulația să recâștige funcția totală.
Ai nevoie de un tratament pentru leziune a bicepsului ?
Echipa noastra te poate ajuta cu un tratament pentru leziune a bicepsului