Ce este sindromul Tietze?
Sindromul Tietze este similar cu costocondrita dar nu este identic. Sindromul Tietze este caracterizat de tumefierea cartilajelor costale, în timp ce costocondrita nu prezintă tumefiere si este o condiție care determină durere toracică din cauza inflamației cartilajelor și a oaselor peretelui toracic
Sindromul Tietze este un sindrom destul de rar intalnit care afectează mai mult persoanele sub 40 de ani, în marea parte a cazurilor durerea este resimtita într-o singura zona sic el mai adesea poate implica a 2-a sau a 3-a coasta.
Cauze sindromul Tietze:
Cauzele posibile includ genetica (predispoziție genetică), viruși și traume. Sindromul Tietze poate fi o boală independentă sau uneori o caracteristică a unei boli mai ample. Exemple de boli care pot caracteriza sindromul tietze includ: fibromialgia, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă, artrita reactivă, artrita reumatoidă, lupusul și bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn).
Simptome sindromul Tietze:
Prezentarea clinică precoce a sindromului este evidentă cu durere toracică acută, sensibilitate și umflare a cartilajului afectat, de obicei palpabilă la examinare. Deși boala este de obicei foarte dureroasă, afecțiunea este considerată benignă și se rezolvă în 12 săptămâni. Cu toate acestea, uneori costocondrita poate fi cronică.
Debutul bolii este adesea insidious. Durerea toracică cu antecedente de traumatisme minore repetate și activități cu care pacientul nu este obișnuit, cum ar fi vopsirea și mutarea mobilierului, sunt frecvente. Mișcarea trunchiului, respirația profundă și mișcarea pot exacerba durerea și o pot ușura cu mișcare redusă, respirație lentă sau o schimbare a poziției.
Se simte sub forma unui cuțit, presiune sau spasm și este de obicei bine plasat, dar se poate extinde și pe umeri și brațe.
Diagnostic sindromul Tietze
Sindromul Tietze poate fi dificil de diagnosticat, mai ales când îl distingeți de forma mai comună de costocondrită.
Medicul va face un examen fizic și va intreaba despre simptomele dumneavoastra, apoi va face un test de sange, un test de sange, radiografie toracica, RMN toracic, EKG, si nu in ultimul rand, o scanare osoasa. os.
Tratament sindromul Tietze
Un program de recuperare personalizat poate sa ajute la ameliorarea simptomelor și la castigarea mobilitatii articulare. Programul poate sa conțină: masaj terapeutic, drenaj limfatic, kinetoterapie, fizioterapie precum: laser, electroterapie, terapia Tecar, ultrasunete.
În unele cazuri, durerea se rezolvă de la sine, fără tratament. Pentru a ajuta la ameliorarea durerii, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru calmarea durerii, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare (AINS) fără prescripție medicală. Dacă durerea persistă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie sedative mai puternice. Alte tratamente posibile pentru durerea și inflamația persistentă includ injectarea de steroizi pentru a reduce inflamația sau injectarea de lidocaină în zona afectată pentru a reduce durerea. Durerea din sindromul Tietze se ameliorează de obicei în câteva luni, deși umflarea poate dura mai mult. Uneori, această situație se rezolvă și apoi reapare. În cazurile extreme în care tratamentele conservatoare nu ajută la reducerea durerii și umflăturilor, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cartilajul suplimentar de pe coasta afectată.