TRATAMENT RUPTURA DE MENISC
Meniscul este o o portiune a cartilajului genunchiului, care are rolul de protejare in alunecare suprafetelor osoase, si in stabilitatea genunchiului. Genunchiul are doua meniscuri, unul in forma de litera “O”, lateral, iar unul in forma de litera “C”, medial. De cele mai multe ori rupturile apar la meniscul medial, care nu prezinta o flexibilitate la un grad mare.
CAUZE RUPTURA DE MENISC
Ruptura de menisc apare in urma unui miscari bruste a genunchiului, o rotire sau miscare fortata. De cele mai multe ori apare la urmatoarele sporturi: baschet, fotbal, tenis, rugby, dar poate aparea si in cazului unei genuflexiuni sau in urma ridicarii unei greutati.
Ca si factori de risc putem mentiona: obezitatea, urcatul scarilor, varsta(cu inaintarea varstei meniscul devine mai uzat, fragil si sensibil), osteoartrita, lucratul in genunchi.
SIMPTOME RUPTURA DE MENISC
Printre simptome se numara durerea, infalmarea, umflarea genunchiului, rigiditate, sensibilitate si durere la atingere, dificultate la miscarile genunchiului(indoire, intindere), senzatie de instabilitate.
DIAGNOSTIC RUPTURA DE MENISC
Diagnosticul se face prin examen fizic si teste imagistice. La examen fizic se testeaza durerea, este efectuata palpare genunchiului, si executarea a unor miscari specifice pentru a stabili zona afectata. Printre testele imagistice se numara radiografia, RMN, ecografie.
TRATAMENT RUPTURA DE MENISC
Nechirurgical: In faza acuta se recomanda: repaus(odihnirea piciorului, evitarea exercitiilor fizice), gheata(reduce durerea aplicare unui comprese timp de 20 de minute), medicamentele antiinflamatorii si pentru reducerea durerii, ridicarea picioarului mai sus de nivelul inimii.
Recuperarea reprezinta o parte importanta in tratamentul rupturii meniscului cat in cel nechirurgical cat si in cel chirurgical. Recuperarea se face prin kinetoterapie, prin care se lucreaza la mobilitatea genunchiului(redarea mobilitatii) si la tonifierea musculaturii.
Chirurgical: In cazuri mai severe in care durerea persista si dupa 3 zile dupa tratamentul nechirurgical este recomandat interventia chirurgicala. Acesta este realizata prin artroscopie, unde cele doua incizii de aproximativ 1 cm permit introducerea unei camere video printr-un tub prevazut. In functie de gravitatea rupturii de menisc urmatoarele procedure se pot efectua: sutura de menisc, meniscectomie, implant artificial de menisc sau transplant de menisc.
HC Kinetic va ofera servicii de evaluare a rupturii de menisc si tratament ruptura de menisc prin kinetoterapie si osteopatie, incepand cu momentul evaluarii, proceduri de tratament pentru ruptura de menisc si durere genunchi cat si monitorizare post tratament sau recomandari de tratament mixt pentru recuperare din afectiuni de ruptura de menisc si imbunatatirea starii de sanatare prin proceduri alternative de kinetoterapie,fizioterapie.
Pentru o evaluare si tratament ruptura de menisc va rugam sa faceti o programare.
Ai probleme cu meniscul?
Echipa noastra te poate ajuta cu un tratament pentru ruptura de menisc