Preventia accidentarilor datorate suprasolicitarii la antrenament
Sportul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti petrece timpul liber, atat pentru relaxare cat si la nivel de performanta. Insa odata cu practicarea sporturilor pot aparea accidentari de tip traumatic cum sunt de exemolu fracturile sau accidentarile mai usoare cum ar fi tendinitele.
Ce este o accidentare datorata suprasolicitarii in sport?
Accidentarile pot fi de doua tipuri: acute (traumatice) si/sau din cauza suprasolicitarii în timpul antrenamentelor. Accidentarile acute pot fi rezultatul unui eveniment traumatic (contact direct) sau a unei cazaturi, cele mai comune fiind fracturile, entorsele de glezna sau dislocari ale umarului.
Accidentarile datorate suprasolicitarii sunt mult mai greu de diagnosticat și tratat deoarece acestea apar in timp (dupa o lunga perioada), atunci cand traumatisme repetitive afecteaza tendoanele, oasele, musculatura sau articulatiile, ca efect al suprasolicitarii.
De ce apar aceste accidentari?
Motivele aparitiei acestor tipuri de accidentari pot fii de la antrenament necorespunzator, la tehnici necorespunzătoare, echipament de slaba calitate sau pur si simplu probleme biomecanice sau anatomice ale sportiviilor.
Cum poate sportivul sa isi dea seama ca este suprasolicitat?
- Durerea musculara si articulara pot fi printre primele semne
- Nu poate efectua sprijinul pe un anumit membru/segment (de exemplu glezna, mana)
- Schiopatatul
- Incapacitatea de a dormi
- Respiratii scurte, neregulate
- Dureri de cap in timpul si dupa practicarea sportului
- Ameteli si stari de lesin
- Pierderea simtului la nivelul degetelor de la maini sau picioare
- Slabiciune generala
- Apariția iritațiilor sau a edemelor pe piele
Ce poate face sportivul in acest caz?
In momentul in care apare durerea este recomandata oprirea oricarei forme de exercitiu fizic deoarece se risca irautatirea situatiei si cresterea posibilitatii accidentarilor care poate duce la efecte negative asupra carierei sportivului. In cazul sangerarilor, durerilor si tumefactiei articulare, incapacitatea de sprijin pe un membru/segment, ameteli sau stari de lesin este recomandata examinarea medicala de urgenta.
De asemenea, se recomanda ca sportivul sa nu fie rusinat sau sa se teama sa spuna despre aceste simptome. Acesta trebuie incurajat sa comunice antrenorului imediat ce experimenteaza orice simptom deoarece cu cat este examinat si diagnosticat mai devreme, cu atat recuperarea este mai usoara si intoarcerea la antrenamente este mai rapida.
Cum pot fi aceste accidentari prevenite?
- Evaluarea medicala inainte de inceprea sezonului. Prin aceasta evaluare, se determina posibilele probleme medicale care pot fi agravate de suprasolicitare.
- Incalzirea corespunzatoare, urmata de o rutina de echilibrare a organismului dupa antrenament.
- Introducerea strechingului dupa antrenament.
- Hidratarea corespunzatoare, vitaminizare si mineralizare.
- Purtarea de echipament adecvat, calitativ si care sa protejeze zonele de risc, cum at fi gutiere, aparatoare, pantofi de sport corespunzători.
- Sa se respecte pauzele care sunt benefice in odihnirea musculaturii si restabilirea capacitatii totale a acesteia.
- Incercarea de a juca pe diferite pozitiiin echipa in timpul anului poate sa previna riscul de suprasolicitare a anumitor grupe musculare.
- Vizitele la acelasi specialist kinetoterapeut trebuie sa fie regulatala, parcurgerea unor programe de recuperare personalizat de minim 3-4 ori / an.