CE ESTE SPONDILITA, TIPURI DE SPONDILITA
SPONDILITA sau spondiloartrita sau spondiloartropatia esteo boala inflamatorie cronica, care afecteaza vertebrele, coloana vertebrala, uneori si articulatiile periferice.
TIPURI DE SPONDILITA:
- Spondilita anchilozanta este o forma de artrita care afecteaza in principal coloanal vertebrala, sau alte articulatii mai periferice. Boala cauzeaza inflamatia articulatiilorcoloanei vertebrale, care duce la discomfort si dureri severe cornice. In cazurile severe aceste inflamatii pot duce la anchiloza adica formarea de masa osoasa la nivelul coloanei vertebrale, care in unele cazuri cauzeaza “sudarea” vertebrelor intr-o pozitie fixa (intepenirea coloanei).
- Spondilita ankilopoetica sau Boala Marie-Strumpell este o forma de inflamatie cronica a coloanei vertebrale si articulatiilor sacro iliace, care se manifesta prin dureri si redoare la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale si articulatiilor alaturate ei. Boala poate duce la anchiloza.
- Artrita enteropoetica este o forma de artrita asociata cu boli inflamatoare intestinale (ex. Colita ulcerative sau boala Crohn). Artrita enteropoertica afecteaza cel mai frecvent articulatiile zonelor periferice (uneori toata coloana).
- Artrita psoriazica este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza pielea, scalpel, unghiile si articulatiile. Aproximativ 30%din pacientii cu psoriasis vor dezvolta artrita psoriazica.
- Spondilartrita nediferentiata este un termen folosit pentru descrierea sumelor si simptomelorin cazul in care nu se intalnesc criterii pentru un diagnostic definitivpentru spondilita anchilozanta.
- Spondilita post traumatica sau boala Kummell este boala care reprezint colapsul intarziat al corpului vertebral (de obicei dupa 2 saptamani de la traumatism) cauzat de ischiemia si fracturile marginilor corpuli vertebral dupa un traumatism major.
- Spondilita tuberculoasa sau boala pott se refera la implicarea vertebrelor si discurilor intervertebrale in cazurile de tuberculoza.
CAUZELE spondilitei nu se cunosc, se cunosc insa factorii favorizanti sau factorii de risc printre care amintim factorii ereditari, antecedente medicale, varsta, sex.
SIMPTOMELE bolii se manifesta in principal prin dureri de tip inflamator, redoare articulara matinala, dureri nocturne care intrerup somnul (in principal in a doua parte a lui), sensibilitate la presiune, rigiditatea coloanei vertebrale.
TRATAMENT: avand in vedere faptul ca spondilita nu se vindeca, tratamentul se concentreaza pe managementul durerii, intarzierea evolutiei bolii si pe prevenirea dizabilitatilor.
- tratament medicamentos: antiinflamatoare nesteroide (ibuprofen sau naproxen)
- tratamentul kinetoterapeutic: activitatea fizica este foarte importanta in tratamentul spondilitei.
Se recomanda exercitii fizice zilnice pentru mentinereea flexibilitatii coloanei vertebrale si pentru mentinerea gamei si paletei de miscari.
IMPORTANT: cu un tratament adecvat constand in exercitii fizice efectuate sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut si cu ajutorul masajului medical se poate incetinii evolutia bolii si se poate duce o viata normala in continuare.