Diastazare abdominală
Diastazare abdominală
Diastaza abdominală apare în cazul femeilor însărcinate în urma presiunii pe care uterul o exercită asupra peretelui abdominal, dar și a secreției de hormoni(estrogen, relaxină) care determină hiperlaxitatea țesuturilor. De asemenea mai poate apărea în cazul bărbațiilor și a nou-născuțiilor.
Diastaza apare din timpul sarcinii, însoțită de o senzație de separare a musculaturii abdomenului datorită întinderii țesuturilor și a mușchilor abdominali. Aceasta poate fi prezentă și după naștere, cauzată de procesul nașterii. De asemenea poate apărea și la nou-născuți, în special la cei născuți prematur din cauza nedezvoltării musculaturii abdominale, însă în acest caz, se corectează odată cu trecerea timpului.
Simptome
- Apariția sau accentuarea durerilor lombare;
- Postură deficitră;
- Instabilitate pelvină;
- Constipație;
- Menținerea abdomenului proeminent, senzația de balonare.
Tratament
Cel mai adesea se apelează la un tratament conservativ, format din kinetoterapie și purtarea unui corset care să mențină zona abdominală. Se evită ridicatul de greutăți, de asemenea se fac exerciții de conștientizare a posturii(la perete sau pe minge Bobath).
Programul kinetoterapeutic are ca scop tonifiera musculaturii abdominale și musculaturii planșeului pelvin. Se începe treptat, cu exerciții ușoare(de respirație, de conștientizare a posturii, exerciții Kegel), apoi se trece treptat la exerciții mai solicitante. În prima fază se evită exercițiile foarte solicitante cum ar fi plank-urile sau crunches deoarece vom înrăutății starea, crescând diastaza, abdomenul nefiind încă pregătit pentru un asemenea efort.
Netratarea acestei afecțiuni poate duce la complicații pe termen lung cum ar fi hernia, dureri lombare cronice, instabilitate pelvină, incontinență urinară, postură deficitară.
Pentru a preveni diastaza abdominală se recomandă exerciții pentru tonifierea corului înainte de sarcină și continuarea acestora, la un nivel mult mai scăzut și în primele trimestre de sarcină.
Exerciții:
- Din decubit dorsal, genunchii flectați și mâinile așezate pe abdomen. Se execută respirații profunde, contractând mușchii abdominali în timpul expirului.
- Din decubit dorsal, genunchii flectați și mâinile așezate la nivelul spinelor iliace. Se execută un inspir adânc, urmat de expir și realizarea retroversiei bazinului. Se menține poziția timp de 3s.
- Din decubit dorsal, genunchii flectați, brațul drept în flexie la 180. Se realizează inspirul adânc, apoi, în timpul expirului se execută o ușoară flexie, ducând bratul flectat spre genunchiul drept. Se realizează bilateral.
- Din decubit dorsal, genunchii flectați, brațul drept în flexie la 180. Se realizează inspirul adânc, apoi, în timpul expirului se execută o ușoară flexie, ducând bratul flectat spre genunchiul stâng. Se realizează bilateral.
- Din decubit dorsal, genunchii îndoiți,tălpile pe podea, mâinile sub spate în zona inferioară a coloanei. Încercați să presați cu mâinile zona inferioară a coloanei și simultan, să ridicați bazinul de pe sol,încordând mușchii planșeului pelvian.
- Din aceiasi poziție ca și la exercițiul anterior, întindeti unul dintre membrele inferioare, făra a-l ridica de pe sol, mișcând înainte călcâiul pe podea. Se repetă cu ambele membre inferioare.
- Din decubit ventral, încercați să ridicați zona abdominală de pe podea, pieptul, bazinul și membrele vor rămâne lipite de podea.
- Din decubit dorsal, mainile pe langă trunchi, genunchii îndoiți cu tălpile pe podea. Se ridică bazinul de pe sol și se menține poziția 20s. Se încearcă contractarea mușchiilor planșeului pelvin prin tragerea bazinului spre torace.
- Din patrupedie, se incearcă impingerea bazinului spre torace,contractându-se mușchii planșeului pelvian și în același timp arcuind zona lombară.
- Din decubit dorsal, cu genunchii flectați, se face abductia, apoi adducția ambelor coapse.