Tratament genu varum si valgum
Reprezinta o deviere in plan frontal a articulatiei genunchiului. Printre cele mai comune forme de deformari regasim genu valgum si genu varum, cunoscute in mod comun drept „genunchiul in X”, respectiv „genunchiul in O”. Genu varum este foarte des intalnit la copiii cu varste de maximum un an si jumatate, bebelusii avand femurul si tibia curbate in mod natural. In mod obisnuit, aceste doua deformari dispar la o varsta frageda, iar in cazul in care acestea persista este nevoie de ajutorul specialistilor.
Tratament Genu Valgum
Unghiul extern, format din coapsa si gamba este mai mic de 170 de grade. Genunchii se inclina spre interior, in timp ce gleznele raman distantate. Conditia este putin mai frecventa la fete, desi si baietii o pot dezvolta. Acest termen de “genu valgum” se poate adresa atat situatiei fiziologice, cat si situatiei patologice. Uneori, desi este fiziologica, situatia poate persista in timp, devenind patologica datorita unor cauze genetice, ereditare, sau afectiuni osoase metabolice. In mod consecutiv, biomecanica articulatiei este compromisa, inclusiv mersul este compromis, fiind caracterizat prin deformarea articulara si durere in regiunile din fata si lateral.
Tratamentul in aceasta afectiune este necesar a fi instituit cat mai precoce posibil, pentru ca netratata, conduce la hipoplazia condilului lateral, la rupturi meniscale, la afectarea cartilajului articular si, in final, la artroza. Deasemenea, genu valgum, poate deveni sever in cazurile asociate cu alte afectiuni precum, sindromul Down, exostoze ereditare multiple, displazii secheletale, mai ales in segmentul de varsta 3-10 ani. Tratamentul recuperator al acestei afectiuni poate fi realizat prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical. Kinetoterapia are drept scop mobilizarea metodica bazata pe tonifierea in regim de scurtare a grupelor musculare slabite si toniferea in regim de alungire a grupelor musculare scurtate.
Tratament Genu Varum
Aceasta da un aspect de “picioare in paranteze”, in care coapsa cu gamba fac un unghi intern deschis. Cand un copil are aceasta problema sta cu degetele indreptate spre inainte, gleznele se pot atinge, dar genunchii raman desparțiți. Amplitudinea varusului se apreciaza prin masurarea distantei dintre condilii femurali interni din pozitia stand, cu calcaiele lipite. Este o afectiune nedureroasa, insa netratata poate crea multe probleme. Aceasta poate evolua spre o artroza a genunchiului, cum este gonartroza, datorita unui exces de presiune pe punctele supuse in mod normal unor presiuni scazute.
Pana la varsta de 18 luni aceasta problema se poate rezolva spontan, fara tratament, ca urmare a cresterii normale. Uneori, aceasta situație poate persista in timp devenind patologica, datorita unor cauze genetice, ereditare sau afectiuni osoase metabolice. Printre simptome se numara: genunchii se curbeaza spre exterior, ambele picioare au o curba simetrica, tipar de mers incomod, degetele de la picioare se indreapta spre interior, impiedicari frecvente. In cazul adultului, poate fi consecinta unui genu varum infantil netratat sau a unei sechele de fractura. Astfel, biomecanica articulatiei este compromisa, la fel ca si mersul. Se presupune existenta unei legaturi cu diverse alte afecțiuni, precum anomalii congenitale, boala Paget, cazurile grave de osteoartrita la nivelul genunchiului.
Tratamentul include kinetoterapia, fizioterapia si masajul terapeutic. In cazul formelor grave este necesar tratamentul chirurgical, prin osteotomie (sectionarea osoasa), urmata de o corecte a axei si de o fixare a osului in cauza. Acest act chirurgical nu este obligatoriu sa fie urmat de o imobilizare in aparat gipsat, insa kinetoterapia este absolut esențiala.