Ce este hallux valgus?
Hallux valgus este o afecțiune a articulației metatarsofalangiene 1 a piciorului, fiind denumită popular “mont” și este asociată cu apariția unor proeminențe osoase la acest nivel, ce devin dureroase în timpul mersului, mai ales în încălțăminte incomodă, ingusta. Putând să apară încă de la vârsta pubertății, ele pot afecta persoane de toate vârstele. În același timp, ele cresc, așa că cel mai des sunt observate după vârsta de 20 de ani, poate chiar mai târziu.
Cauza afecțiunii este determintată de un dezechilibru muscular, care duce la o deformare a poziției și a raporturilor osoase. Apare astfel o proeminență osoasă pe partea medială a piciorului care, în timp, crește prin accentuarea diformității. Această proeminență nu este un os în plus sau un țesut osos depus în zona respectivă, ci rezultă din deformarea poziției și raporturilor osoase. Afecțiunea este complexă pentru că implică afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare și osoase.
Simptome
Durerea ca și primul simptom al afecțiunii, apare undeva pe fața internă a capului I metatarsian, în conflict cu încălțămintea. Durerea este accentuată la efort și la ortostatismul (menținerea în poziție verticală a corpului) prelungit. Pacientul mai poate descrie amorțeli sau furnicături la nivelul antepiciorului. Aspectul piciorului este deformat, cu devierea spre exterior a degetului mare, degetul al doilea poate încăleca halucele (degetul mare al piciorului). În partea medială a antepiciorului, la nivel feței interne a capului I metatarsian, apare o proeminență, care poate fi însoțită de semne inflamatorii locale: durere, roșeață, tumefacție.
Factori de risc
- încălțămintea „elegantă” și incomodă, strâmtă și cu tocuri, nu generează patologia, ci doar îl agravează pe cel preexistent;
- piciorul plat poate favoriza într-o oarecare măsură apariția deformației, prin alungirea mecanică relativă a razei 1;
- obezitatea, prin propriile mecanisme de acțiune, pot favoriza apariția deformației;
- bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoidă destabilizează întreg piciorul și produc printre altele un hallux-valgus rapid evolutiv;
Tratament prin kinetoterapie
La pacient cand ii apar primele semne de afectiunea numuta hallux – vallux, adica durerea, inflamatia si deformarea tesuturilor poate apela la un program de recuperare personalizat prin masaj terapeutic si gimnastica medicala. Sunt numeroase tehnici de masaj si exercitii care ajuta la remedierea acestei deformitati.
Tratamentul chirurgical
Reconstrucția chirurgicală trebuie luată în discuție când durerea este constantă și nu se remite sub nicio formă de tratament conservativ. Chirurgia în scop pur cosmetic nu este recomandată, deoarece ea implică riscuri, ca orice intervenție chirurgicală.
În forma ușoară, în regiunea afectată, se poate forma o bursită ( inflamație a membranei sinoviale) datorată contactului cu pantofii. În această fază, tratamentul conservator este indicat: purtatul de pantofi adecvați, cu compartiment anterior larg, orteze corectoare pentru haluce, tratament antiinflamator.
Forma moderată presupune deja creșterea montului, durere atât în timpul mobilizării ortostatismului prelungit, cât și în repaus. În această situație, remodelarea metatarsianului 1 nu mai este suficientă, ci necesită proceduri de realiniere și fixare a fragmentelor osoase.
Ultimul stadiu este reprezentat de durere constantă și mers dificil, indiferent de încălțările purtate. Articulațiile interfalangiene și metatarsofalangiene sunt rigide până la fixe (complet blocate), în dreptul lor se dezvoltă calozități sau durioame, apar defecte asociate pe degetele 2-5.