Tratament pentru entorsa de gleznă
O entorsă se poate manifesta la mai multe articulații, însă cea mai frecventă este la nivelul gleznelor. Aceasta presupune întinderea sau ruperea ligamentelor unei articulații în urma unor unei accidentări dincolo de limitele fiziologice. Ligamentele se pot întinde sau rupe, complet sau parțial. Rolul ligamentelor este de a susține articulațiile în poziția fiziologică, aceste fiind niște benzi dure dar și elastice permițând elasticitate articulațiilor.
Gradele entorsei
Entorsa poate fi ușoară, atunci când doar câteva fibre ale ligamentelor sunt afectate, și moderată sau severă, când ligamentele au fost afectate în proporție mare și determină o instabilitate articulară. Entorsa de gleznă are trei grade:
- Gradul I – leziunile se manifestă la nivel microscopic și presupune algii ușoare locale, fără afectarea mobilității sau a stabilității;
- Gradul II – presupune o ruptură parțială a ligamentului, o umflare vizibilă a zonei, dureri și sensibilitate, însă fără sensibilitate articulară;
- Gradul III – se consideră o entorsă severă, cu o ruptură completă a ligamentului, umflarea zonei, și durere și instabilitate articulară.
Cauze și factori de risc pentru entorsa de gleznă
Cel mai frecvent întâlnit este prin intermediul activităților sportive sau al mersului. Un factor mare de risc este la sportivii care nu au o pregătire sau încălzire adecvată înainte de efort fizic. Având în vedere că sporturile cum ar fi de exemplu baschetul, fotbalul, schiatul, voleiul, tenisul etc. necesită multe schimbări de direcție spontane, dacă articulația gleznei sau orice articulație nu este destul de bine încălzită și gata pentru efort se pot produce entorsele.
De asemenea mai sunt considerate factori de risc: o încălțăminte nepotrivită sau un echipament inadecvat, oboseala musculară, suprafețe alunecoase sau inegal etc.
Simptome pentru entorsa de gleznă
Durerea este primul simptom al entorsei de gleznă deși aceasta poate apărea cu o oarecare întârziere deoarece procesul inflamator are nevoie de timp. Așadar durerea, sensibilitatea și umflarea zonei sunt simptomele specifice entorsei de glezna. Motivul pentru care apar aceste simptome este defapt mecanismul de autoapărare al corpului cu care încearcă să protejeze zona afectată.
Tratament pentru entorsa de gleznă
La formele mai ușoare de entorsă tratamentul se poate face acasă, protejând articulația prin mobilizare, odihnă, tratament cu gheață (acestea se mențin pe articulație circa 10-15 minute, de patru până la opt ori pe zi) pentru inflamație și evitarea activităților care pun presiune pe articulație. Se poate utiliza și compresia pe zona afectată cu un bandaj elastic pentru reducerea inflamației, însă nu trebuie strâns prea tare încât să fie inconfortabil sau să oprească circulația sangvină.
La cazurile mai dure de entorsă, atunci când ligamentele au fost rupte în totalitate sau parțial, glezna trebuie imobilizată în gips sau orteză sau dacă este necesar chiar intervenție chirurgicală.
Terapia entorsei de gleznă nu trebuie limitată însă numai la diminuarea durerii, astfel terapeutul este obligat să susțină prin gimnastică medicală și fizioterapie un program de întărire musculară și reabilitare articulară pentru a readuce articulația în parametri normali sau cât mai aproape de starea dinaintea accidentării. Astfel scad șansele pentru o viitoare accidentare și sportivul poate performa la capacitate maximă. Este important de știut că, durerea trece înainte ca articulația afectată să fie complet refăcută, iar gimnastica medicală este esențială pentru vindecarea completă.