Masajul sportiv
Ce este masajul sportiv?
Masajul sportiv este recomandat la persoanele cărora stilul de viață este determinat de activitate fizică, de efort fizic mai intens, la nivel de amator sau profesionist al sportivilor de performanţă. Scopul acestui tratament presupune refacerea musculară, articulară și al întregului organism pentru a relua o activitate fizică, la potențialul maxim și în condiții cât mai sigure.
Cauzele și factorii de risc la sportivi
Un stil de viață care presupune activitate fizică intensă, necesită o recuperare constantă, un program de recuperare personalizat care trebuie urmat permanent. Activitatea fizica intensa determină tensiune în zona musculaturii şi structurilor adiacente care sunt afectate de efort: tendoane, fascii şi ligamente intraarticulare. Prin masajul sportiv se activeaza procesul de recuperare a organismului. Masajul sportiv completează faza de recuperare pentru un sportiv, având în vedere factorii de risc care reprezintă un pericol de accidentare sau chiar incapabilitatea de a funcționa la capacitate maximă.
Factorii de risc principal întâlnite la persoanele active sunt următoarele: lipsa de odihnă sau perioada de refacere (lipsă de somn, nutrienți necesari, hidratare etc.), lipsă de pregătire atât fizică cât și mentală înaintea competițiilor sportive sau antrenamentelor (de exemplu după o perioadă mai lungă lipsită de activități sportive sau după o accidentare), nerefacere totală după accidentări, operații sau pauze semnificative etc. Toate aceste riscuri duc la accidentări continuu și instabilitate pe partea de pregătire fizică.
Masajul sportiv reprezintă atât un masaj de relaxare a muşchilor suprasolicitaţi, cu un tonus mai mare decât tonusul normal, sau de tonifiere a unei musculaturi hipotonice, mai puţin antrenate, cât și o terapie de decontracturare pentru musculatura suprasolicitată.
Tehnici folosite în masajul sportiv
Principalele tehnici ale masajului clasic utilizate în masajul sportiv sunt netezirea, frictiunile și frământatul. Netezirea este folosită pentru a încălzi musculatura și are ca efecte specifice excitarea terminatiilor nervoase senzitive ale pielii, relaxarea și calmarea locală și centrală. De asemenea, sprijinirea circulatiei sangvine în returului venos și limfatic spre inimă, dilatarea și creșterea debitului de sânge din vasele sanguine periferice sunt alte efecte obținute în urma acestei tehnici de masaj. Frământatul are ca efect accelerarea procesului de refacere a musculaturii, contribuind la ameliorarea capacității de performanță sportivă și ameliorarea alunecării mușchiului în raport cu mediul său.
Ca și recuperare prin masajul sportiv, tratamentul se bazează pe masajul activ și dinamic, ceea ce înseamnă că terapeutul lucrează musculatura prin intermediul contracțiilor musculare, executate de către pacient. De asemenea se folosesc diferite unelte pentru a obține rezultate mai eficiente, precum: instrumentele Richelli, scraping tool, bețe de bambus, ventuze, kinesio tape, aparat de masaj tip gun etc.
Contraindicații
În ciuda faptului că acest tip de masaj conține o multitudine de tehnici aplicate în sensul și ordinea stabilită in funcție de fiecare persoană și de manifestările afectării funcționale sau organice – el se poate aplica în aproape orice situație în care se regăsește pacientul.
Există situații în care masajul este contraindicat, pentru siguranța pacientului și a terapeutului:
- tromboflebita sau tromboza venoasă
- insuficiența cardiacă severă, insuficiență renală severă
- infarct miocardic acut, aritmii cardiace severe
- tumori maligne
- tulburările de coagulare a sângelui
- inflamațiile acute
- consumul de alcool