Kinetoterapia în sanatatea oaselor
S-a dovedit științific faptul ca exercițiul fizic stimulează și imbunatatesti puterea oaselor, la fel cum musculatura crește și se dezvolta, acest proces este valabil si la nivel osos. Supraincarcand osul pe parcursul exercițiilor, imbunatateste absorbita de calciu, facandu-l mult mai dens. De asemenea exercițiile fizice ajuta la reducerea pierderii densității osoase apărute odată cu vârsta, de asemenea, kinetoterapia scade riscul de aparitie a osteoporozei, imbunatatind forta musculara, echilibrul și coordonarea, și implicit previne cazaturile.
Cine ar trebui sa beneficieze de aceste exerciții?
Este foarte important ca persoanele de toate varstele să aibă o activitate fizica regulata. În timpul copilariei si adolescentei, oasele cresc în marime și densitate foarte rapid, iar în momentul în care se practică aceste exercitii, se maximizeaza acest proces, prevenind afectiuni ale aparatului locomotor în viitor. De asemenea, exercițiile fizice au efecte benefice și asupra persoanelor sedentare deoarece osul își pierde din proprietăți odată cu înaintarea în varsta, iar astfel, este vital atat pentru barbati cat și pentru femei sa inceapa sa aibă o activitate fizica.
Care sunt formele de activitate cele mai potrivite pentru a îmbunătăți capacitatea oaselor?
Orice fel de exercițiu contribuie deoarece acestea stimulează contractia musculara și astfel determina întărirea oaselor, insa cea mai buna combinatie o reprezinta exercitiile cu incarcare combinate cu cele de rezistenta. Exercițiile cu incarcare, cum ar fi alergatul sau pur și simplu mersul, dansul, aerobic sunt ideale deoarece atat musculatura cat și gravitatea actioneaza asupra oaselor. Pe langa aceste exerciții se poate alege orice forma de activitate cum ar fi, ciclismul, yoga, pilates, mersul pe teren accidentat, escaladatul munților.
Cum se pot doza aceste exerciții ca sa obținem cele mai bune rezultate?
- Se recomanda ca exercițiile cu incarcare să fie făcute timp de minim 30 min pe zi timp de 4 ori pe saptamana
- Exercițiile cu rezistența și cu încărcare este recomandat sa fie făcute de 2-3 ori pe saptamana
- Se recomanda o pauza între antrenamente pentru ca musculatura sa se refacă corespunzător
- Se evita antrenamentul intens și excesiv , mai ales în cadrul adolescentilor deoarece poate duce la cresterea excesiva a densitatii osoase și la fracturi de stres.
Cum se mai poate mentine sanatatea oaselor?
Un factor foarte important în menținerea sanatatii oaselor este dieta corespunzătoare bazată pe surse naturale de calciu cum ar fi lactatele procesate (ex.iaurt, chefir, branza, cas), verdeturi, legume, tofu, scoici sau migdale. De asemenea, se mai poate completa cu suplimente de calciu, la copii și adolescenți in jur de 1200-1500 mg Calciu pe zi, iar la adulti intre 1000-1500mg.