Tratament tendinita plantară
Tendinita este o afecțiune durerosă, care se caracterizează prin inflamarea tendonului. Tendoanele sunt benzi rezistente de țesut fibros care leagă mușchii de oase. Rolul tendonului este când un mușchi atașat unui os se contarctă, el transmite această forță prin intermediul tendonului, permițând mișcarea osului.
Cauze tendinita plantară
Tendoanele pot suferi numeroase leziuni. În cazul tendoanelor din tălpi,, inflamația se prezintă cel mai frecvent prin suprasolicitare, prin mișcările repetitive, tipic în timpul activităților sportive. Persoanele care sunt mai predispusi la aceasta afectiune sunt:
- dansatori, balerinii
- atleții
- persoanele care încep o activitate fizică încărcată fără o încalzire potrivită
- sportivi care după un repaus încep activitățile fără un tratament potrivit
- persoanale care au suferit o leziune a picioarelor, de exemplu entorsă de gleznă
- persoanele care au făcut o mișcare suprasolicitară a picioarelor
- persoanele care au folosit pantofi necorespănzători
Simptome tendinita plantară
Simptomele generale ale tendinitei plantare sunt inflamarea zonei și edem local, durere surdă la nivelul articulației gleznei și la picior. În funcție de tendonul care este afectat, durerea poate fi manifestată pe partea laterală și posterioară a gleznei, pe partea medială a piciorului și a osului gleznei. În afară de durere pot apărea și alte simptome: sensibilitate la palpare, înroșire în zona cu probleme, reducerea amplitudninii de mișcare, rigiditatea piciorului, probleme în timpul mersului.
Tratament tendinita plantară
În tratarea tendinitei planatre este cel mai important lucru este evitarea activitatii care a produs inflamarea zonei. Repausul, adică odihna este prima parte a metodei de recuperare. Dacă este imposibil odihna, atunci trebuie să diminuăm stresul exercitat asupra tendonului.
Pentru reducerea inflamației și durerii este recomandat aplicarea de comprese reci/gheața pe talpa piciorului de 2-3 ori pe zi, timp de mai multe zile. Medicamentele anti-inflamatorii pot ajuta la ameliorarea atât a durerii cât și a inflamației.
Programul recuperator se axează pe kinetoterapie și masaj. Exerciții active, active cu rezistență, exerciții cu instrumente ajutătoare, mingi, benzi elastice care ajută la îmbunătățirea forței și a mobilitatii articulare. Întărirea musculaturii gambei și a piciorului ajută la susținerea funcționării tendonului. In prima etapa a programului de recuperare exercitiile se executa de la cel mai ușor, fara incarcarea tendonul spre exerciții complexe. Este de mare ajutor tratamentul cu benzi flossing si aplicare de benzi kinesiologice pentru a stabiliza articulatia.
Alte modalități de tratare a tendinitei plantare:
- Electroterapie: ajută la reducerea redorii, stimulează si decontracturează musculatura
- Masajul terapeutic: nu se face pe zona afectată, ci la distanță, deasupra și dedesubtul zonei afectate. Masajul reduce durerea și îmbunățește circulația sanguină și cea limfatică.
Ai nevoie un tratament pentru tendinita plantară?
Echipa noastra te poate ajuta cu un tratament pentru tendinita plantară