Rolul crioterapiei in bursita olecraniana
Bursita olecraniană se caracterizează printr-o umflătură și inflamație a bursei de la nivelul cotului. Aceasta poate aparea adesea la studenți din cauza poziției de învățat, făcând astfel presiune la nivelul bursei, aceasta inflamându-se.
Simptome in bursita olecraniana
- Durere și tumefacție la nivelul cotului
- Piele înroșita
- Durere accentuată în momentul atingerii sau la scris
Cauze in bursita olecraniana:
- Tratamentul de lungă durată de genul hemodializei și uremia
- Factori mecanici(sprijin pe cot)
- Căzături, traume directe
- Microtraume(fricțiunea creată de cot pe masă în timpul scrisului)
- Mediul de lucru(predispuși instalatorii)
- Cauze reumatice: artită reumatoidă, osteofite
Pe langa metodele clasice de tratament, crioterapia se poate aplica imediat de la debutul durerii si este una dintre cele mai acesibile si simple metode de a tine sub control simptomele afectiunii. Utilizarea sa la nivel mondial s-a răspândit datorită eficacității, confortului, costului redus și ușurinței transportului. Se crede că gheața controlează durerea prin instigarea anesteziei locale. De asemenea, scade edemul, vitezele de conducere a nervilor, metabolismul celular și fluxul sanguin local. Efectul crioterapiei depinde de metodă, durata, temperatura gheții și adâncimea grăsimii subcutanate.
Metode de aplicare
Pachete de gheață: Este cea mai comună metodă de crioterapie. Există diferite tipuri de gheață utilizate în pachetele de gheață. Cele mai frecvente tipuri sunt pachetele de gheață făcute cu cuburi, gheață zdrobită și umezită. s-a descoperit că gheața umezită este mai bine să scadă temperatura suprafeței în timpul tratamentului și să mențină temperatura mai scăzută în timpul recuperării. De asemenea, este mai eficient în scăderea temperaturii intramusculare în timpul tratamentului.
Gheață Spray : Un efect de răcire poate fi produs și prin pulverizarea cu gheață pentru un efect similar.
Imersiune: Imersiune simplă sau în vârtej.
Masaj cu gheață: Mișcări lente în mișcare circulară timp de 5-10 minute