Nevralgia Arnold
Definiția generală
Nevralgiile sunt afecțiuni sau iritații ale nervilor, mai exact a ramurilor sensibile. Principalele simptome sunt durerea acută, senzația de arsură, furnicături, amorțeală, spasme, crampe musculare și în cazuri grave atrofia mușchilor.
Definiția nevralgiei Arnold
Nevralgia Arnold, numită și nevralgia occipitală (ON-occipital neuralgia) este definită de Societatea Internațională de Cefalee ca și o afecțiune (inflamație, rănire) a nervilor occipitali: nervul occipital mare, mic și terțiar. Acești nerv pornesc din partea superioară a coloanei vertebrale, de la vertebrele C2 și C3, și ajung pe suprafața posterioară a scalpului. Principala simptomă, durerea înțepătoare poate dura de la câteva secunde la mai multe minute. Diagnosticul corect este foarte important, această afecțiune poate fi ușor confundată cu migrenele.
Cauze
Cea mai frecventă cauză a nevralgiei Arnold este afectarea nervului occipital mare. Aceasta poate rezulta din multiplele puncte de compresie existente, cum ar fi rădăcina nervului C2, mușchiul oblic inferior al capului, mușchiul semispinal al capului sau cazuri în care nervul penetrează mușchiul trapez sau în care artera occipitală și nervul occipital mare se intersectează. Diametrul relativ mare al nervului occipital mare (2.5-3.5 mm) îl face mai predispus la patologii compresive.
Hipertrofia și tensiunea musculară, spasmele musculare contribuie și ele la accentuarea compresiilor, acestea fiind în strânsă legătură cu starea de anxietate și nivelul mare de stres al pacienților.
În unele cazuri, traumatismele și schimbările structurale la nivelul coloanei vertebrale sau a craniului pot duce la această condiție.
Simptome
Pacientul cu nevralgie Arnold se prezintă de obicei cu cefalee care pornește de la baza posterioară a craniului. În mod normal, această afecțiune este caracterizată de o durere recurentă care apare periodic, cu episoade scurte (câteva secunde sau minute). Durerea poate fi uni- sau bilaterală, dar în majoritatea cazurilor începe unilateral, cu timpul devenind bilaterală. Conform Clasificării Internaționale a Tulburărilor Cefalalgice, în cazul nevralgiei occipitale, pacientul trebuie să prezinte și sensibilitate, parestezie, senzații de arsură sau alodinie în jurul locului afectat. La fel și pozitivitatea semnului Tinel poate sugera nevralgie.
Tratament
Principalele obiective ale tratamentului sunt reducerea durerii și inflamației, compresiei, înlăturarea contracturilor, menținerea mobilității, corigarea pozițiilor vicioase, creșterea forței musculare.
Conform studiilor și opiniilor a mai multor specialiști, recuperarea concretă este complexă. Cea mai adecvată terapie pare să fie cea combinată.
Kinetoterapia are ca obiectiv combaterea simptomelor prin exerciții de mobilizare, pasive și active, tracțiuni, exerciții de relaxare și tonifiere.
Masajul terapeutic calmează durerea, relaxează musculatura spatelui, gâtului, capului și îmbunătățește circulația.
Electroterapia, mai exact ablația prin radiofrecventă, are efecte miorelaxante, analgezice, fiind considerată o terapie cu rezultate de o durată mai lungă.
Terapia cu ultrasunet, aplicata corect, are efecte benefice asupra nervilor: antiinflamatoare, antialgice, miorelaxante, antiedematoase. Efectul pozitiv poate dura între 3 luni și 1,5 an după fiecare sesiune de tratament.
Ca și ultimă opțiune apare decompresia chirurgicală. Aceasta se recomandă doar acelor pacienți care au încercat toate metodele de tratament și nu au experimentat îmbunătățire. După această metodă invazivă, s-a observat o diminuare semnificativă a intensității durerii precum și a apariției episoadelor dureroase.