Tratament prostatita cronica
Definiție prostatita cronica:
Prostatita este un termen folosit pentru a descrie infecția sau și inflamația prostatei. Prostatita cronică se referă la infecția sau inflamația trenantă la nivelul prostatei. Prostatita cronică poate afecta bărbații de orice vârstă și din cauză că este o afecțiune cronică necesită un tratament lung si dificil.
Sunt două tipuri ale prostatitei cronice:
Prostatita cronică bacteriană : o formă mai rar întâlnită, apare atunci când bolnavul nu tratează corespunzător prostatita bacteriană acută.
Prostatita cronică nebacteriană: Apare în circa 90 % din cazurile diagnosticați cu prostatită așadar fiind una dintre cele mai frecvente tipuri ale aceste boli.
Cauze prostatita cronica:
La prostatita cronică bacteriană este declanșată de microbi ce fac parte din flora digestivă care ajungând in tractul urinar generând o infecție urinară care se extinde până în prostată.
La prostatită cronică nebacteriană cauzele exacte nu sunt cunoscute. Deși nu este cauzată de o infecție bacteriană există posibilitatea să fie cauzată de un microorganism.
Simptome prostatita cronica:
• Urinări frecvente cu cantități mici de urină
• În timpul nopții nevoi frecvente de urinare
• Senzație de arsură în timpul urinării
• Dificultate in pornirea jetului urinar sau întreruperea sa
• Dureri resimțite la nivelul penisului sau uretrei
• Infecții urinare
• Febra si frisoane
Diagnostic prostatita cronica:
Se produce cu un examen fizic general următorul pas reprezentat în cele mai multe cazuri de analize de laborator, cu ajutor analizelor se poate stabilii exact tipul prostatitei.
Tratament prostatita cronica:
Medicamente:
În cazul prostatitei bacteriene acută și cronică de obicei se folosesc antibiotice, medicamente antipiretice și medicamente pentru durere pentru a îndepărtarea bacteriile și a infecțiile din organism și pentru a oprii procesul de dezvoltare a bolii.
Pentru prostatita cronica nebacteriene se urmărește reducerea severității simptomelor. Se recomandă medicamente alfa-blocante care relaxeaza mușchii vezicii urinare și a prostatei ușurând astfel fluxul de urină. Medicul mai poate recomanda și medicamente hormonale pentru reducerea inflamației prostatei.
Exerciții fizice speciale:
• exerciții Kegel – strângerea si relaxarea mușchilor care țin urina în vezică și mențin vezica în poziția corecta, (exerciții musculare pelviene).
• exerciții de relaxare