Tratament artroza
Artroza este degenerarea, subtierea cartilajului dintre articulatii la nivelul membrelor si a colanei vertebrale. Este o boala intalnita deseori in reumatologie, care afecteaza 20-25% din populatie. De obicei se manifesta dupa 40 de ani, si afecteaza 1-2 articulatii, fata de artrita reumatoida, care afecteaza intregul corp. Degenerarea cartilajului poate fi provocat de mai multi factori, cum ar fi: luxatia soldului, deformitati de statica, anomalii de cartilaj, obezitate, schimbari hormonale (menopauza), anumite ocupatii, etc.
Cartilajul este un tesut ferm, alunecos, care permite miscari articulare aproape fara frecare. In artroza, suprafata alunecoasa devine dura. In cele din urma, daca acest cartilaj se deterioreaza complet, se ajunge la contact os pe os. Articulatiile cele mai frecvent afectate: articulatiile mainilor, genunchiunul, soldului si a coloanei vertebrale.
Cauze artroza
Cauzele pot fi multe, dar cel mai frecvent este stresul care afecteaza cartilajul, si acesta nu rezista la stres. Adica, persoanele care se ocupa cu munca fizica grea sunt mai predispusi la aceasta boala, la ei fiind solicitat cartilajele in exces cu miscari repetitive. De exemplu: miner, coafor, etc.
Simptome artroza
Printre simptomele artozei se enumara:
- rigiditatea si durerea la nivelul articulatiei afectate: durerea se intensifica la activitati mai solicitante, in repaus se amelioreaza, dar noaptea poate sa reapara afectand somnul
- dupa odihna articulatie devine rigida, care inceteaza dupa 5-10 minute de miscare
- lipsa mobilitatii
- musculatura are un tonus scazut, devine mai slaba
- daca apare si inflamatie,apare umflatura, la palpare se simte zina mai calda decat restul corpului.
Tratament artroza
Aceasta boala nu poate fi vindecata, dar o putem incetini sau opri. Nu este nevoie de medicamentatie continua, deoarece nu se manifesta cu durere de fiecare data. In cazuri mai putin grave sunt recomandate medicamentele pentru reducerea durerii, parafina, caldura, sau medicamente nonsteroidene. Este extrem de importanta kinetoterapia combinata cu fizioterapie (electrostimulare, laser, ultrasunet, etc). Pentru protejarea articulatilor este recomandat evitatarea, activitatilor solicitante si repetitive. Este recomandat inotul.
In cazul in care articulatia este umflata si inflamata se recomanda medicamente nonsteroidene antiinflamatorii, aplicari cu gheata, etc.
Deseori artroza nu se agraveaza la majoritatea persoanelor afectate, insa exista posibilitatea aparitiei unei deformitati, incapacitatea de a lucra si de umbla, pana se ajunge la interventie chirugicala. Prin interventie se insera o proteza, care are durabilitatea de 15-20 de ani. Cele mai intalnite interventii se intalnesc la nivelul genunchiului sau soldului.