Osteopatie

Osteopatie


Descriere Servicii

OSTEOPATIA

„Medicina Osteopata este o știință, o artă și o filozofie care se ocupă cu sănătatea, sprijinită de cunoaștere științifică a evoluției. Filozofia lui include conceptul de unitate a structurii vii a organismului și funcțiile sale. Specialitatea lui este utilizarea unor modalități terapeutice care au ca scop de a re-armoniza relațiile de mobilitate între diferitele structuri anatomice. Arta lui constă în aplicarea principiilor sale în practica medicală în toate sectoarele și specializările sale. știința sa include cunoștințe deosebit comportamentale, chimice, fizice și biologice în raport cu recuperarea și menținerea sănătății, precum și prevenirea bolilor și ameliorarea celor bolnavi. „( Convenția Europeană a osteopatie , la Bruxelles , în 1987 )
Osteopatia nu trateaza simptomul ci vizeaza globalitatea pacientului. Uneori cauza disfunctiei osteopate este la distanță de simptom. Moneda cu care lucrează osteopatia este disfuncția somatică care reprezintă alterarea corpurilor, componentelor sistemului osteo-artro-mio-fascial și a relațiilor acestora cu elementele vasculare, nervoase și organice adiacente. Aceste alterări pot genera modificări locale și la distanță în ceea ce privește micromobilitatea și macromobilitatea dar și funcționalitatea a diferitelor componente ale organismului fapt ce constituie disfuncția somatică.
De disfuncție somatică vorbim dacă întâlnim – asimetrie de formă dar și de funcție, amplitudinea mișcării redusă, în durere, în consistență tisulară modificată.
Dr. Andrew Still spunea că omul este format din materie, mișcare și spirit.
Principiile osteopatiei pot fii clasificate în trei mari grupe

1- Mișcarea este viață
2- Interdependența dintre structură și funcție – structura generează funcția și funcția induce structura.
O postură dezechilibrată, care compromite relația dintre structurile osoase, ar putea paraliza funcția mușchilor și a viscerelor atașate segmentelor osoase compromise. Cel mai evident exemplu este scolioza! Pe langa diagnosticul de scolioză putem avea, de asemenea, o patologie a organelor toracice sau abdominale care, cu tensiunea dezvoltată datorită stării inflamatorii, trage spre organele în cauză structurile osoase la care sunt conectate. Acest lucru duce la devieri vertebrale, pe cele trei planuri ale spațiului, tipic scoliozei. Deformarea toracică, datorită rotației vertebrelor dorsale pe care sunt articulate coastele, ele pot afecta funcția respiratorie, datorită compresiei pe structurile osoase care exercită presiune asupra parenchimului pulmonar.
3- Principiul suveranității arterei – integritatea circulației arteriale, venoase, limfatice dar și a aferentelor și aferentelor nervoase.
4- Principiul homeostaziei și a globalității – corpul nostru este capabil să se autoregleze și să se vindece dacă sunt eliminate anumite piedici.

Corpurile noastre pe tot parcursul vieții este supus stresului, atât intern și extern. De multe ori este forțat să pună în mișcare diferite mecanisme fiziologice pentru a se adapta la condiții de mediu extreme (temperaturi scăzute sau ridicate, condițiile de limită de umiditate, etc.), urmând să își recapete aproape întotdeauna funcția homeostaziei. Barierele constau din blocuri și tensiuni de os și structurilor fasciale care împiedică libera circulație a fluidelor, care compromite nutriția celulară și eliminarea deșeurilor produse. În ceea ce privește principiul osteopatiei, tratamentul osteopatic presupune reechilibrarea componentelor structurale, și viscerale craniene.

Ramurile osteopatiei

1. osteopatia craniană
2. osteopatia structurală
3. osteopatia viscerală
4. osteopatia fascială

Ce tratează osteopatia:

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL NERVOS

Migrene, cefalee, nevralgii faciale, cervico-brachiale, intercostale, nevralgia Arnold, torticolis, cruralgie, sciatalgie, sciatica, meralgie parestezică.
Tulburări de somn,depresie,oboseală cronică.

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL RESPIRATOR, O.R.L., OFTALMOLOGIE

Sinuzite, amețeli, echilibru instabil, sindromul lui Ménière, astm (ameliorează), bronșite, rinite, acufene, lacrimări, migrene oftalmică.

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL CARDIO-VASCULAR

Sentiment de apăsare toracică, palpitații, tulburări circulatorii ale membrelor inferioare, congestie venoasă și portală.

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL DIGESTIV

Aerofagie, meteorisme, dispepsie, gastrite și consecințele hiperacidității gastrice, tulburări funcționale hepato-biliare, colite, constipație, ptoză viscerală (rinichi, stomac, vezică urinară), duodenite, reflux gastroduodenal, hernie hiatală gradul 1-2, dischinezii biliare, hepatite, colon iritabil, constipația cronică.

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL GENITO-URINAR

Dureri și difuncții ginecologice, cistite, sterilitate funcțională, ptoza uterină sau a vezicii urinare, tulburări ale funcției sexuale, enurezis, prostatite, cistite, urmărirea osteopatică a sarcinii. Anexite, chisturi ovariene, disparenunia (sexul dureros), prostatita, litiaza renală și ptoza renală.

TRATAMENT OSTEOPATIE PENTRU SISTEMUL LOCOMOTOR

Dureri ale coloanei vertebrale (cervicalgii, dorsalgii, lombalgii, sacralgii, coxalgii), dureri, inflamații (periartrite scapulară) restricții de mobilitate ale tuturor articulațiilor periferice, disfuncții ocluzale ți temporo-mandibulare, tendinite, tenis elbow, entorse. discopatii și spondiloze;
– scolioze și cifoze;
– torticolis;
– cefalee;
– dureri articulare;
– dureri toracice de origine necardiacă;
– nevralgie intercostală;
– periartrita scapulohumerală(PSH);
– brahialgii;
– sciatalgii;
– hernii de disc, protruzii discale,lombalgie cronică.
– sindrom de tunel carpian
– fibromialgie

TRATAMENT OSTEOPATIE SISTEMUL NEURO-VEGETATIV

Stări depresive, hipernervozitate, anxietate, stres, tulburări ale somnului, spasmofilie.

TRATAMENT OSTEOPATIE SECHELE POST TRAUMATICE ȘI CHIRURGICALE

Cicatrice, fracturi înainte sau după deghipsare, entorse, căzături, accidente rutiere.

„Osteopatia se bazează pe opera perfectă a naturii. Suntem sănătoși atunci când toate părțile corpului nostru sunt în ordine. Când intervine un dezechilibru ne îmbolnăvim. Prin reechilibrarea structurilor corpului boala face din nou loc sănătății. Munca osteopatului constă în îndepărtarea disfuncțiilor și readucerea organismului la o stare normală; în locul disfuncției reapare funcționalitatea fiziologică, rezultatul fiind starea de sănătate.”
Andrew Taylor Still