Tratament Boala Dupuytren
Boala Dupuytren sau contractura Dupuytren este ingrosarea si scurtarea testutului fibros ai fasciei palmare, evolueaza lent si se creeaza o contractura. Este mai frecventa la barbati (90%), deseori apare la ambele maini, impreuna cu diabet si consumul de acool. Degetele afectate nu mai pot fi tinute drept, fapt care ingreuneaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi, precum bagatul mainii in buzunar, folosirea manusilor sau strangerea de mana.
Cauze Boala Dupuytren
Cauzele bolii nu sunt cunoscute in totalitate, dar sunt legate de factori ereditare. Pana in prezent, nu exista nicio dovada ca boala Dupuytren ar aparea ca urmare a unor leziuni sau a ocupatiilor care implica vibratii la nivelul mainilor sau ca urmare a utilizarii excesive a mainilor. Factori de risc: alcoolismul, diabetul, epilepsia, varsta, sexul, ereditatea, fumatul.
Simptome Boala Dupuytren
Persoana afectata se prezinta cu pielea mai ingrosata in palma, iar pe masura ce boala evolueaza poate sa capete un aspect cutat sau cu gropite si sa apara un nodul care de obicei este dureros. In stadiu avansat, boala Dupuytren se manifesta prin formarea unor cordoane dense si dure de tesut sub pielea din palma, care se pot extinde pana la nivelul degetelor. Persoana afectata are limitare de miscare, nu-si poate deschide palmele de tot, este incomod la strangere de mana si nu poate prinde un obiect mai mare fara dificultati. Cele mai des afectate sunt inelarul si degetul mic.
Diagnostic Boala Dupuytren
In urma examenului obiectiv, medicul deceleaza localizarea nodulului si prezenta contracturilor, benzilor fibroase si sensibilitatii dureroase la nivelul zonei afectate. Totodata, medicul va compara ambele maini si va verifica prezenta gropitelor la nivelul tesutului. Pentru stabilirea diagnosticului este util testul Hueston: daca pacientul nu poate sa-si aseze si sa-si lipeasca palma intinsa pe suprafata unei mese, testul este pozitiv.
Tratament Boala Dupuytren
In primul stadiu boala poate fi tinuta sub observatie, in cazul in care boala progreseaza lent, nu provoaca dureri si are un impact redus asupra activitatilor zilnice, nu este nevoie in mod neaparat de tratament.
Tratamentul nechirugical presupune ijectarea corticosteroizilor, purtarea unor orteze, sau inserarea unui ac special in piele, pentru a intinde cordoanele de tesut (fasciotomie percutanata cu acul), kinetoterapie si masaj.
Tratamentul chirurgical este necesar cand boala progreseaza, contractura devine si mai mare, si limiteaza miscarile mainilor din ce in ce mai mult in activitatile zilnice. Prin aceasta procedura tesutul afectat va fi eliminat. Rezultatele acestei proceduri sunt de durata, insa sunt necesare mai multe sedinte de kinetoterapie pentru recuperarea completa a pacientului.