Scolioza lombară
Ce este scolioza lombară?
Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale, afecțiune frecvent întâlnită, ce presupune în special o deformare în plan frontal a coloanei vertebrale. Scolioza lombara, reprezintă deformarea în plan frontal a coloanei vertebrale inferioare.
Această afecțiune a coloanei este mai frecvent întâlnită la persoanele de sex feminin (în special la copii).
Cauze scolioza lombară:
În aproximativ 20% din cazurile de scolioză, cauzele sunt genetice datorită unor afecțiuni neuromusculare precum: distrofia musculară, paralizia cerebrală, diferite defecte ale structurilor osoase apărute în timpul nașterii, iar în proporție de 80 % cauzele sunt idiopatice (cauze necunoscute).
Complicații:
În formele ușoare de scolioză, complicațiile sunt de regulă puține, dar în cazul formelor mai avansate de scolioză (unghiul Cobb peste 50 de grade), pot apărea diferite complicații ale aparatului respirator și cardiovascular, dureri cronice în zona lombară, precum și diferite modificări vizibile ale structurii corpului precum: linia umerilor și a șoldurilor este inegală, coaste proeminente (în special în partea concavitatii), plicile subfesiere asimetrice, linia omoplaților este inegală, stern deviat
Diagnostic scolioza lombară:
Diagnosticul de scolioză este pus atunci când unghiul Cobb este mai mare de 10 grade.
Scoliozele sunt evidențiate de regulă cu ajutorul testărilor imagistice, prin intermediul cărora, medicul poate observa cu exactitate gradul de curbură precum și eventualele complicații cauzate de această afecțiune.
Tratament scolioza lombară:
În funcție de severitatea și momentul în care se acționează tratamentul poate fi:
La o scolioza cu unghiul Cobb mai mic de 30 de grade tratamentul aplicat va fi bazat pe exerciții kinetoterapeutice.
În cazul scoliozelor cu unghiul Cobb cuprins între 30 și 50 de grade, se încearcă corectarea lor de regulă prin purtarea unui corset (atunci când oasele sunt încă în creștere), combinat cu exerciții kinetoterapeutice.
În cazul scoliozelor cu unghiul Cobb mai mare de 50 de grade, se recomandă intervenție chirurgicală și ulterior, aplicarea unui program de recuperare kinetoterapeutic.
Programele de exercitii kinetoterapeutice pentru scoliozele lombare, sunt special create de către specialiști, individualizate și aplicate corespunzător în funcție de gradul deviației coloanei vertebrale.
Obiectivele aplicării programelor de exerciții kinetoterapeutice sunt:
- Ameliorarea poziției coloanei vertebrale.
- Creșterea mobilității coloanei vertebrale.
- Creșterea forței musculare.
- Creșterea capacității respiratorii.
- Prevenirea sau tratarea durerii asociate.