Reflexoterapia în afecțiunile aparatului urinar
Reflexoterapia, este probabil cea mai utilizată formă de tratament alternativă, folosind diferite tehnici de presiune și stimulare a diferitelor zone reflexogene, situate la nivelul tălpilor, mâinilor și inclusiv la nivelul urechilor, care corespund tuturor organelor și părților corpului uman.
Pe lângă tratamentul reflexoterapeutic general, care se efectuează prin aplicarea de presiuni la nivelul tuturor zonelor reflexogene, foarte utilizate sunt și ședințele de reflexoterapie adresate strict diferitelor afecțiuni cronice, printre care și afecțiuni ale sistemului renal.
Dintre afecțiunile sistemului excretor, cărora reflexoterapia li se adresează putem enumera:
• Glomerulonefrita acută, afecțiune a rinichiului ce debutează de regulă după o infecție microbiană de dată recentă.
• Glomerulonefrita cronică, afecțiune ce este cauzată de nefritele tratate superficial. Această boală, putând duce chiar și la insuficiență renală, fază în care organismul uman nu mai poate face față necesităților corpului.
• Sindromul nefrotic, diverse boli stând la baza acestei afecțiuni ( infecții, diabet, insuficiență cardiacă). În acest caz, urina prezintă o culoare închisă și cantitate redusă.
• Cistita acută, boală favorizată în multe cazuri de răceli, calculi renali, polipi vezicali etc.
• Pielonefrita acută, această boală având ca simptome dureri acute în zona rinichilor, dificultăți întâmpinate în timpul urinării, febră sau frisoane. Infecția apare frecvent datorită pătrunderii microbilor din uretră, în tractul urinar. Această afecțiune fiind mai frecventă în cazul persoanelor de sex feminin și netratată la timp, poate duce la lezarea permanentă a rinichilor.
• Insuficiența renală.
• Litiaza urinară.