Kinetoterapia în perioada sarcinii
Activitatea fizică este sigură și foarte benefică pentru femeile însărcinate fără contraindicații. Perioada sarcinii fiind o perioadă propice pentru anumite schimbări printre care se pot număra exercițiile de o intensitate moderată, care s-au dovedit benefice atât pentru femeia însărcinată cât și pentru făt.
Kinetoterapia în timpul sarcinii îmbunătățește starea fizică a mamei, dar și a fătului. Printre obiectivele principale ale kinetoterapiei se pot număra:
-
- Reducerea riscului de pre-eclampsie
- Gestionarea hipertensiunii arteriale
- Gesionarea diabetului
- Gestionarea greutății
- Scăderea numărului de complicații în timpul nașterii
- Scaderea riscului de apariție a depresiei post-partum
- Pregătirea organismului pentru naștere.
În cazul în care pot exista contraindicații absolute, este recomandat ca pacienta să-și continue activitățile de zi cu zi având grijă să nu depună efort și să evite activitățiile viguroase. Iar în cazul în care contraindicațiile sunt relative, împreună cu medicul și kinetoterapeutul se poate dezvolta un program de exerciții de intensitate joasă spre medie care pot fi aplicate de câteva ori pe săptămână.
Contraindicații absolute:
- Rupturi de membrane
- Travaliu prematur
- Sângerări
- Placenta praevia după 28 săptămâni
- Pre-eclamsia
- Creștere intrauterină
- Sarcină multiplă(tripleti)
- Hipertensiune incontrolabilă, diabet de tip ½ sau afecțiuni ale tiroidei
- Alte afecțiuni serioase ale sistemului cardiovascular sau respirator
Contraindicații relative:
- Sarcini pierdute
- Hipertensiune oscilantă
- Istoric de naștere spontană înainte de termen
- Afecțiune ușoare/moderate ale sistemului cardiovascular sau respirator
- Anemia
- Malnutriție
- Sarcină multiplă(gemeni) după 28 de săptămâni
Dacă femeia însărcinată este obisnuită cu exercițiile fizice, aerobic, aceasta poate continua cu aceste exerciții și în timpul sarcinii, dar și după, dacă aceasta nu este o persoană foarte activă sau care are o activitate medie, se poate începe treptat, cu exerciții pentru planșeul pelvin (exerciții Kegel), exerciții pentru prevenirea diastazei abdominale, exerciții pentru prevenirea durerilor de spate etc,. Iar dacă pacienta este sedentară se recomandă exerciții de o intensitate foarte slabă, crescând treptat spre mediu (plimbări).
Kinetoterapia și gestionarea greutății în timpul sarcinii:
Un procent destul de mare de femei tind să depășească greutatea recomandată, astfel creșterea excesivă a greutății în timpul sarcinii duce la apariția diabetului, a hipertensiunii arteriale sau chiar necesitatea unei operații de cezariană. Studiile au arătat că femeiile care au avut o activitate fizică în timpul sarcinii, au avut de asemenea cu 3,08 kg mai putin decât femeile care nu au avut niciun fel de activitate.
Greutatea ideală din timpul sarcinii:
- Femeile sub greutatea normală pot crește în greutate cu 12,5-18 kg
- Femeile cu o greutate normală pot crește în greutate cu 11,5-16 kg
- Femeile supraponderale pot crește în greutate cu 7-11,5kg
- Femeile obeze pot crește în greutate cu 5-9 kg.
Kinetoterapia respiratorie în timpul sarcinii:
Sarcina este acompaniată de multe schimbări cardiace și respiratorii, începând din a 5-a săptămână de sarcină și poate dura până la 1 an după naștere. Output-ul cardiac și volumul de sânge poate crește cu până la 50%, iar volumul tidal și consumul de oxigen se măresc de asemenea pentru a suplimenta volumul de oxigen necesar fătului. Astfel, exercițiile respiratorii au un rol foarte important în restabilirea ritmului cardiac și respirator și implicit îmbunătățind calitatea vieții atât a mamei cât și a fătului.
Kinetoterapia și efectele psihologice din timpul sarcinii:
Fiind vinovată de schimbări emoționale majore, sarcina poate provoca multe schimbări de stare și chiar depresie în rândul femeilor. Studiile recente au arătat că incidența depresiei din timpul și de după sarcină este între 10-20%.
Astfel, s-a demonstrat că femeile care au făcut kinetoterapie în timpul sarcinii sunt mult mai relaxate și fac față mai bine schimbărilor psihologice și fizice din timpul sarcinii. Acest fapt de datorează multiplelor beneficii ale exercițiilor cum ar fi gestionarea greutății, creșterea energiei, îmbunătățirea somnului, astfel femeiile au o imagine mai bună despre sine și se acceptă mai ușor.
Kinetoterapia în durerile de spate:
Incidența apariției hiperlordozei la femeile însărcinate este foarte crescută, astfel 50% dintre acestea suferă și de dureri lombare. Cu ajutorul kinetoterapiei se poate preveni sau trata această afecțiune, dezvoltându-se un program bazat pe exerciții de stabilizare lombară care poate scădea intensitatea durerilor.
Kinetoterapia și travaliul:
Conform studiilor, femeile însărcinate care au o rutină regulată de exerciții pot experimenta o durere mai scăzută și un travaliu mai scurt. Acest lucru se datorează efectelor exercițiilor în inducerea schimbărilor metabolice și hormonale care pot avea impact asupra contracțiilor uterinene și a rezistenței. De asemenea, exercițiile în timpul sarcinii scad riscul de o naștere prin cezariană.
Recomandări:
- Frecvența exercițiilor: 3-4 zile pe săptămână pentru activități aerobe și 2-3 zile neconsecutive pentru exerciții care dezvoltă rezistența
- Intensitatea: intensitate moderată pentru activități aerobe (12-13 din 6-20 pe scala Borg), iar pentru exercițiile de rezistență se urmărește momentul în care apare oboseala(8-10 repetări/12-15 repetări). Se începe cu greutăți ușoare și repetiții multe.
- Timp: 30 min de exerciții aerobe, 2-3 seturi de exerciții cu rezistență pentru grupele majore de mușchi(începătorii- 1 set).
- Alte tipuri de activități recomandate: plimbări, jogging/alergat, dans, înot, ciclism.