De ce nu reusim sa ne mentinem greutatea corporala, chiar daca facem sport si mancam sanatos?
Inceputul de an aduce cu sine avalansa de dorinte care dorim a fi implinite ,la pachet cu un mare elan de a ne ocupa de noi.,de sanatatea noastra. Insa e nevoie sa fim constienti ca nu putem sa lasam totul pe baza VOINTEI, pentru ca nu de putine ori se ajunge dupa doar 1 luna sa ne simtim extenuati, si in consecinta cu planul esuat. Poti ajunge la obiectivul tau doar prin vointa si disciplina (care sunt puncte de lagatura intre idei si materializare), dar vei ajunge epuizat si nu te vei mai bucura de calatorie si poate nici de rezultat pe termen lung. Secretul aici este sa lucram cu noi atat pe plan mental, emotional,cat si fizic atunci cand dorim o transformare.
Vointa , poate fi confundata usor cu ambitia , care face parte din ego-ul nostru si nu hraneste in mod autentic mintea-corpul-sufletul nostru. Ambitia aduce rezultate bune pe scurta durata de timp,,,,doar pentru a bifa o reusita, sau pentru a ne satisfice nevoia de validare,aprobare. Ex. “Acum ca toata lumea mi-a zis ca am slabit atat de mult, m-am rasplatit prin a manca ca pe vremuri”. Intodeauna cand vrem sa facem ceva pentru evolutia noastra, fie ce e un proiect, un nou obicei sau orice initiativa pozitiva, vom intampina rezistenta la schimbare.
Subconstientul nostru (care inmagazineaza amintiri,obiceiuri,emotii,credinte-limitari pe baza experientelor traite), face pentru noi tot posibilul pentru a ne proteja, ruland programul de supravietuire, mentinandu-ne homeostazia. Astfel incat ,toate planurile ,gandurile ce le avem pentru schimbare, chiar daca sunt bune, vin sub forma de “amenintare” pentru modul perceput de mintea subconstienta, daca acele actiunii spre schimbare ne solicita mai multa energie decat in mod normal,supunandu-ne unui stres aditional. Acele planuri vor fi ,mai devreme sau mai tarziu, eliminate tocmai pentru a ne pastra “confortul” invatat de mintea subconstienta. Imaginati-va ca ne-ar spune cam asa: “depui atat efort si sunt atat de obosita …asta nu e pentru tine , nu te ajuta….fugi!!!”
E important sa fim constienti de asta, pentru a nu ceda la primele descurajari sau “scuze” ale mintii noastre.
Ati incercat vreodata sa schimbati un obicei, un viciu, sau un comportament care nu va place…si nu ati reusit?
Iata de ce e posibil sa nu va fi iesit:
Cu mintea Constienta, analitica, putem observa, putem lua decizii, vom discerne ce este bine pentru noi, insa cu greu facem schimbarea pe care ne-o dorim si de care avem nevoie!
Ca sa putem face transformarea trebuie ca Mintea Constienta si Subconstienta sa lucreze impreuna!
Pentru a renunta la un obicei negativ cum ar fi saritul meselor sau dimpotriva mancatul excesiv, este nevoie sa ii dam energie mintii noastre prin instalarea concomitenta a unui obicei bun care sa ne motiveze, sa ne aduca placere.
Acest proces de transformare il aplicam in consultatiile de psiho-nutritie care fac parte din Planul Nutritional Integrativ.
Corpul , in mare parte reflecta ceea ce se intampla la nivel emotional . De multe ori nu suntem atenti la foamea care ne incearca, si imediat ce se trezeste instinctul de a manca …incepem sa mancam, fara a ne permite sa analizam profunzimea cuvantului “foame”. Factorii sunt de origine biológica si psihologica. Mancarea e cel mai vechi si cel mai eficient anxiolitic pe care il cunoaste omul, inca din preistorie. Omul era linistit cand isi castiga hrana ,ii asigura supravietuirea, aceasta informatie fiind si astazi pastrata in structuriile ADN-ul nostru.
Iata 10 intrebari care sa te ajute sa descoperi :
DE CE II E FOAME VIETII TALE DECODIFICA ACUM FOAMEA EMOTIONALA :
- In ce parte a corpului simt foame cu adevarat,in afara de stomac,intestine? Cu ce pot hrani corpul meu acum? Cand am mancat ultima data?
- Care e nivelul meu de energie, pe o scara de la 1 la 10? Care ar fi cel mai bun mod de a-mi activa energía?
- Nu m-am mai miscat de mult. Foamea pe care o experimenteaza corpul nostru poate fi ,in principal, si din causa lipsei de miscare. Corpul nostru e facut sa se miste , si prea mult sedentarism poate activa aceasta foame ,necesitate . Care ar fi cea mai buna metoda de a face miscare?… lasa creativitatea sa te ghideze J.
- Imi e sete, de cand nu am mai baut apa? De multe ori confundam dorinta de a manca cu cea a setei .
- Cum ma simt? Cum as putea exprima aceasta emotie? Emotiile neexprimate ,neintelese sau nebagate in seama , pot declansa dorinta excesiva de mancare. Si ajungem sa mancam compulsiv,poate poate se mai digera sau se mai mananca si emotiile negative cu un drum. Identifica emotiile si intreaba-te cum altfel ai putea sa le exprimi ¿
- Sunt plictisit/a? De multe ori ne e foame dupa placere, de acel sens al vietii, de diversificare,de crestere si care sa ne mobilizeze. Asa ca intreaba-te ce poti face acum pentru a te simti plina de semnificatie.
- In ce domeniu al vieti mele doresc sa pun limite? Cand suntem depasiti de diferite situatii in viata, simtim o excesiva pofta de mancare . Si de fapt de ce am avea nevoie, ar fi sa delegam , sau sa il spunem pe NU cu usurinta?
- Cu cine ai dori sa fi acum? Cand simtim ca ne lipseste iubirea ,afectiunea, primul lucru e sa cautam mancarea,in special dulciurile . Noi toti avem nevoie de afectiune, de imbratisari, cuvinte care sa ne incurajeze.
- Incerc sa scap de o situatie ce ma incomodeaza, mancand compulsiv, sau din contra, infomentandu-ma? Care ar fi cea mai buna modalitate de a-i face fata si a o accepta, fara a mai fugi de situatie?
- Daca nu as mai avea nici o responsabilitate , ce as alege in acest moment?