Ce este diastaza abdominala?
Diastaza abdominală este o afecțiune frecvent întâlnită la femeile care au născut. În timpul sarcinii creșterea uterului determină întinderea mușchilor abdominali, astfel condiția constă în separarea parțială sau completă a mușchilor drepți abdominali. Acest fenomen se poate întâmpla oricând în a doua jumătate a sarcinii, dar devine cu adevărat o problemă după naștere. Diastaza abdominală mai poate apărea și la nou născuți (dar se remediază în primii 3 ani) și la adulți din diverse motive (ridicare de greutăți mari, executarea unor exerciții de abdomen nepotrivite sau excesive, sau creșterea excesivă în greutate.
Cauzele diastazei abdominale
– Prematuritatea. La bebelușii prematuri peretele abdominal este incomplet dezvoltat. Această situație se remediază de la sine până la 3 ani.
– Sarcina, sarcina gemelară, multiparitatea (în special în situația sarcinilor multiple într-o perioadă scurtă de timp).
– Complicații în timpul travaliului
– Ridicarea unor greutăți foarte mari; excesul de exerciții fizice sau executarea incorectă a acestora sunt activități care pot duce nu doar la îndepărtarea mușchilor, ci și la ruperea lor.
Simptomele diastazei abdominale
Diastaza abdominală influențează în mod negativ funcționalitatea peretelui abdominal. În cazul în care nu se intervine în rezolvarea problemei trebuie știut că evoluția este rar una favorabilă și în timp poate provoca disconfort și complicații precum:
– Arsuri stomacale
– Balonare
– Tulburări de tranzit intestinal
– Incontinență urinară
– Durere în timpul actului sexual
– Dureri lombare
– Instabilitate pelviană
– Tulburări de statică
– Disconfort în efectuarea anumitor activități cotidiene
Cum se diagnosticheaza?
Trebuie menționat că testele efectuate la domiciliu nu sunt necesar de exacte așa că este necesar să mergi la un specialist dacă suspectezi că ai această condiție. Pașii prin care putem să ne dăm seama că suferim de diastaza abdominală sunt următoarele:
1. Așază-te pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile pe pământ.
2. Cu un braț întins spre pelvis, degetele îndreptate în jos și palma orientată spre față, coboară degetele spre burtă.
3. Ridică-ți capul și umerii de pe podea atât încât să se încorarde mușchii abdominali.
4. Puneți degetele în spațiul dintre cele două părți ale mușchilor abdominali.
5. Măsoară aproximativ doi centimetri deasupra buricului și la doi centimetri sub buric.
Tratamentul prin Kinetoterapie
În programul de kinetoterapie vor fi evitate exercițiile clasice de abdomen, care cresc tensiunea intraabdominală. În schimb, se vor alege exercițiile care vizează mai mult tonifierea celorlalți mușchi care alcătuiesc abdomenul (transverși abdominali, oblici interni și externi, diafragma, mușchii planșeului pelvin, etc).
Trebuie menționat faptul că cel mai bun tratament pentru diastaza abdominală este prevenirea acesteia. Practicarea exercițiilor înaintea conceperii unui copil poate ajuta la menținerea tonusului și controlului asupra musculaturii abdominale, reducând stresul asupra mușchilor și asupra liniei albe în timpul sarcinii și nașterii. De asemenea, activități precum înotul, jogging-ul, yoga sunt practici foarte potrivite pentru o stare fizică optimă.
Alte modalități pentru tratarea diastazei abdominale:
– Electroterapia care ne permite tonifierea mușchilor fără riscul de a produce o tensiune intraabdominală foarte mare;
– Bandajarea neuromusculară (taping);
– Tehnici miofasciale pentru zone adiacente contractate (de ex. zona lombară).